Het kan nu eindelijk makkelijk thuis: het hele jaar door plantjes laten groeien en dus ook iets oogsten. Ikea heeft er kweeksets voor! Deze kweeksets zijn te combineren met een LED lamp, die ervoor zorgt dat je plantje ook nu binnen kunnen groeien met voldoende licht. Ik was mega enthousiast toen de Ikea gids hier weer op de mat viel en we zijn dan ook meteen (echt waar!) naar Ikea gereden om een kweekset te halen. Zo graag willen wij binnen plantjes laten groeien. Het moestuinieren zit mij eindelijk in de vingers en ik vind het heel erg leuk om dingen te oogsten. En we hebben echt jaren geprobeerd om tomaten te kweken, maar het wilde nooit lukken. Ze kwamen niet op, ze werden niet rood, of ze werden wel rood, maar waren daarna weer niet oké. Inmiddels hebben we veel geleerd over temperaturen en een goede plaatsing van je tomaat. En dit jaar hadden we voor het eerst tomaten, hele mooie rode! En toen ik nog een zakje vond met zaadjes voor een tomatenplant voor in een potje, wilde ik toch nog eens proberen om die tomatenplant groot te krijgen. Maar natuurlijk liep het zomerseizoen eerder af dan dat de tomaat rood was. En ja, een tomaat heeft licht en warmte nodig om rood de kleuren. En toen kwam het kweeksetje van Ikea in zicht. Ik heb meteen getest of mijn tomaat hiermee van kleur zou veranderen en of hij dus kan groeien van water en LED licht. Nu ben je vast nieuwsgierig.

Alle info over de kweeksets

De kweeksets van Ikea zijn er in alle soorten en maten. En je kunt ook weer lekker variëren en combineren! Je kunt er een LED lamp bij kopen, als je dus ook in het herfstseizoen nog plantjes wilt laten groeien. Je kunt een set plantenbakjes met deksels erbij aanschaffen en je kunt ook gewoon kiezen voor een kweekbak met plaats voor één plant in pot met LED licht. Helemaal naar je eigen wensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat combineren vond ik in de winkel even lastig. Maar uiteindelijk begrepen we de puzzel en vonden we alle benodigdheden voor onze kweekbak. Door het vele combineren, is het even zoeken. Wij kozen voor een kweekbak met twee verdiepingen en twee planteninzetsets met deksel en één LED lamp.

Er zijn ook sets met drie verdiepingen en ook hele kleine. Voor ieder iets naar wens dus!

Het groeien van onze tomatenplant

Ondertussen hebben we al lekker zaadjes geplant in de bakjes, maar ik had natuurlijk mijn tomatenplant al! Dus daar begon ik mee (als je het in elkaar zetten van de kweekbak even niet meetelt).

De bak heeft dus twee verdiepingen en daarin passen kleine plantjes. Dus niet mijn tomatenplant. Ik haalde de bovenste verdieping er dus even uit, dat kan gelukkig. En zo kon mijn grote pot toch in de kweekbak staan. En zo stond hij ook precies goed onder de LED lamp. Vervolgens ging de LED lamp aan voor zoveel mogelijk uren en kreeg mijn tomatenplant alle ruimte om te verkleuren.

 

 

 

 

 

 

 

En dat wachten op verkleuren duurde helemaal niet lang. Na één dag was een van mijn groene tomaten al geel! Niet rood dus. Geel lijkt een gekke kleur voor een tomaat, maar het is eigenlijk zijn originele kleur van vroeger! Klein leuk weetje over een tomaat.Maar het werkt dus. In ieder geval bij planten die al redelijk groot gegroeid zijn en nog willen rijpen. En mijn tomaat was ook nog eens heel lekker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu is het dus wachten op de volgende gele tomaat. En het is tijd om de andere zaadjes (die nu mini plantjes zijn) in de bovenste verdieping te zetten, onder de lamp. Ik ben heel erg benieuwd of het groeien nu een beetje beter gaat lukken. Ik denk dat we vooral voor kruiden gaan, om wat recepten mee op te spicen.

Ik ben heel erg blij met deze set. En ik vind het heel mooi dat Ikea zich hiermee bezig houdt. Ik vind de duurzame dingen die er nu te vinden zijn echt heel tof (geen spon). Het is een hele mooie ontwikkeling. #growyourownfood, want dat is leuk.