Wat ik mijn kinderen wil meegeven over eten

rodebessenRelax, ik ga je hier niet vertellen wat je moet doen hoor, dat vind ik echt niet tof. Maar ik wil je wel vertellen hoe ik denk over kinderen en eten. Er is zo ontzettend veel over te zeggen en helaas zeuren, maar er zijn natuurlijk wel bepaalde waarden die ik heb en die ik graag nastreef ook op eetgebied. Ik laat je weten hoe ik denk over eetgewoontes, regels aan tafel, en je bord leeg eten.

Eten is leuk!

En dat vind ik een hele belangrijke. Aan tafel zeur ik niet over wat die kleintjes allemaal nog wel en niet moeten eten. Ik maak  ze natuurlijk wel heel enthousiast door zelf te laten zien dat het echt heel lekker is. Of ik roep gewoon heel hard dat papa alles op gaat eten als het niet opschiet, dan is het bord echt wel ineens bijna leeg. En dan kletsen we gezellig aan tafel. We hebben het over leuke dingen en ik leg de nadruk niet zo op eetmanieren. En dat werkt hier echt helemaal goed.

Nee, je hoeft je bord niet leeg te eten

Misschien klinkt dit een beetje gek, omdat het wel zo netjes staat om je bord leeg te eten. Toch hoeft het van mij niet. Ik heb ook niet iedere dag evenveel honger en zolang ik bepaal hoeveel er op mijn dochters bord ligt, vind ik niet dat zij dat allemaal hoeft op te eten. Later moet ze natuurlijk wel een beetje zelf in leren schatten hoeveel ze op zou kunnen, zodat ik niet constant alles weggooi. Maar goed, terug naar dat niet leeg eten. Ik zorg dus dat ik voldoende eten aanbied en ik vraag waar mijn dochter trek in heeft. Eet ze een boterham op en wil ze er nog eentje? Prima! Ik stop niet bij een bepaald aantal (het werkt ook andersom). Wil ze ineens vier boterhammen, dan krijgt ze er vier. Lekker eten en laten liggen wat je niet hoeft. Zo hoeft ze zich nooit te overeten, dat lijkt me namelijk pas echt niet tof. En ik zorg er natuurlijk wel voor dat ze van alles een hapje proeft.

Snoep is niet verboden, maar gewoon niet zo heel gezond

Ik verbied mijn kinderen niet om koekjes te eten, of snoepjes aan te nemen van anderen. Maar ik heb thuis gewoon nooit zoveel in huis. Makkelijk, dan kunnen ze zich niet eens volvreten aan snoep en zoetigheid. Ik bak wel vaak genoeg een taartje en dat mag mijn dochter dan lekker opeten. Ze krijgt wel eens een ijsje, een pakje sap als we gaan picknicken en andere niet biologische dingen. Zolang ze maar weet dat dit iets lekkers is en niet iets gewoons om te eten en ze voor de rest dus heel gezond eet, vind ik het wel prima. Soms vraagt ze ’s middags om een koekje en dan krijgt ze die, want ze vraagt bijna alle andere keren om kiwi, besjes, of banaan en peer.
Ik wil haar wel heel graag vertellen later wat ik allemaal gezond vind natuurlijk, eten is zeg maar echt mijn ding, maar ik wil vooral dat ze leert omgaan met lekkernijen en dat ze later weet hoe het gemaakt is. Iets dat uit de grond komt, recht van de natuur uit eigen tuin, is heel anders dan iets dat bewerkt is en in de supermarkt ligt. En dat zal ik haar heus wel eens vertellen, maar ik beloof daarbij wel aan mijzelf dat ik haar niet teveel zal opleggen. Het is toch het beste als ze uit eigen motivatie leert om goede keuzes te maken en tot nu toe kan ze dat echt prima.

Je hoeft geen etiquette te kennen, maar eten doen we wel altijd

Gemopper aan tafel en gezeur dat je iets niet lust? Dat komt niet echt goed aan bij deze moeder, die altijd veel uren in de keuken besteed aan koken. Sorry, kinderen. Soms eet je gewoon iets dat je minder lekker vind en dat is oké. We hoeven niet allemaal netjes aan tafel te zitten. Hier geen ellebogen van tafel en geen regels over niet praten tijdens het eten. Tijdens het eten wordt hier heel wat afgekletst juist en dat neemt dan de aandacht weer weg van iets dat je niet lekker vind. En dan ben ik blij. Veel kletsen, (vieze) dingen proeven en een beetje laten staan als je echt niet meer kan, dat is ons motto.

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *