IMG_4351

Een aantal weken geleden schreef ik over mijn work issues en daar kwamen onwijs veel lieve en inspirerende reacties op. Dankjewel voor alle wijze woorden! Ik stopte niet meteen met werken en liet de woorden nog een aantal weken door mijn hoofd klinken. Doen waar je gelukkig van wordt. Ja, dat zeg ik ook altijd. En ik heb zoveel bewondering voor mensen die van hun hobby hun werk maken en doen wat zij echt heel graag willen doen. Maar ik vond het eng. Loslaten is spannend. Dus bleef ik nog een aantal weken doorvechten in klassen met meer dan 30 kinderen.

Wat een boel gesprekken hebben we hier thuis gehad over dat stomme werk. En toen las ik deze post van Betty. Zij stond ook voor de klas, zij vocht ook en precies dat wat zij voelde voor de klas had ik ook. Ik vond het werk onwijs stressvol en aan het einde van de dag had ik nooit een ‘hoera’ gevoel. Het kon altijd beter naar mijn idee en dat is, zo zie ik nu, niet goed.

“Don’t teach me how to do my math homework, teach me how to be happy”

Je begrijpt vast al waar dit verhaal naartoe gaat. Gisteren hakte ik de knoop door en ben ik gestopt met mijn invalwerk voor de klas. Er valt een last van mijn schouders af, want dat was het helaas al een hele lange tijd. Het is nog niet officieel, maar dat zal niet lang meer duren. Het is wel echt klaar nu. Ik ga niet meer voor de klas staan, in ieder geval niet op deze manier.

Waar het eerder als falen voelde als ik zou stoppen, heb ik nu juist het gevoel dat ik het juiste heb gedaan. Ik heb inmiddels keihard nagedacht over welke andere dingen ik allemaal zou kunnen doen en van die gedachtes word ik ontzettend blij. Dat maakt mijn beslissing goed! Sowieso staat vast dat ik geen dikke carrière wil maken, geef mij maar de dagen met Marre! Veel leuker. Maar ik wil wel bezig blijven, dingen doen. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, dus ik ben niet bang dat ik stil zal staan. En ik denk dat er genoeg te doen is op de boerderij en dat ik daar heel blij van word.

Ik zeg altijd tegen iedereen dat je moet doen wat je leuk vindt en nu deed ik het dus zelf niet. Handig he? Wat ik nu dus vooral ga doen is bloggen, werken aan mijn boek en lekker veel blijven schrijven. En zodra we op de boerderij wonen wil ik daar graag helpen. Op dit moment kan ik mij niets beters voorstellen dan gewoon de vrouw van een boer te zijn, die ook hier en daar meehelpt op de boerderij. Ik wil een moestuin maken (wat die tuintjes van AH toch allemaal niet teweegbrengen), de administratie doen, lekker bezig zijn in huis en buiten, voor Marre zorgen en eten koken. Klinkt heel erg kneuterig, maar zo is het echt. Ik wil heel graag de tijd hebben om voor mijn dochtertje te zorgen en alle uren voor de klas waren er teveel weg van Marre en mijn huisje, boompje, beestje, biologisch-alles-lekker-zelf-doen-en-maken leven. Dit is voor mij leven, volop genieten en gelukkig zijn. En ik ben heel benieuwd wat er, nu de ene deur gesloten is, op mijn pad komt bij het openen van een nieuwe deur.