Wat geniet ik toch van het koude winterweer. Lekkere wandelingen maken met ons gezin en dikke sjaals om. En dan thuis weer warme soep opzetten en mokken vol met thee leeg slurpen. We hebben de kerstboom gisteren stiekem al gehaald en samen versierd. Nog voor Sinterklaas stralen onze kerstballen al en hangen de sterrenlichtjes voor het raam, maar dat maakt niet uit. Dit jaar heb ik een beetje zin om niet alles volgens de regels te doen. Kerstballen hoeven niet pas na Sinterklaas. En als we onze schoen zetten, dan zetten we hem gewoon gezellig met z’n allen. Echt wel dat papa en mama ook een cadeautje krijgen, yes! Het is eigenlijk wel heel erg leuk zo, schoenen zetten naast de kerstboom. En vooral gewoon doen waar we zin in hebben in deze donkere maanden. En wat ons daarnaast dus blij maakt is lekkere warme soep! Stevige soepen zijn heerlijk voor de winter. Vorige week maakte ik Surinaamse erwtensoep en nu bedacht ik zelf dit mooie exemplaar, rode linzensoep met bonenkruid.

Ingredientenlijst
  • 1 liter bouillon (2 blokjes biologische kippenbouillon)
  • 3 kleine uien
  • 250 gram rode linzen
  • 2 kleine penen
  • (1 ontvelde) tomaat
  • 2 theelepels bonenkruid (of naar smaak)
  • 2 theelepels koriander (of naar smaak)

Kook het water met de bouillonblokjes en snijd ondertussen de ui en penen in kleine stukjes. Gooi de tomaat in het kokende water en laat even mee borrelen. Haal eruit met een grote lepel en ontvel de tomaat. Gooi hem dan weer lekker terug. Voeg de rode linzen toe en laat het geheel zo’n 3 kwartier lekker pruttelen op laag vuur. Roer af en toe goed door, want deze soep wordt dik! Voeg de kruiden ook toe en laat lekker pruttelen, totdat de rode linzen mooi uit elkaar gevallen zijn. Op lage stand kun je de soep even mixen aan het einde, maar je kunt het ook lekker zo laten met mooie peentjes er nog in. Geheel glad pureren zou ik bij deze soep niet doen. (inside weetje:Ik stamp hem gewoon heel even met mijn stamppot stamper)

Eet smakelijk!