Drie maanden geleden kochten we voor het eerst een broodbakmachine. Al heel lang wilde ik mijn eigen brood gaan bakken, maar zonder machine was dat best veel werk. Een brood bakken in het weekend ging prima. Dan is er alle tijd voor en is het niet erg om veel tijd en liefde aan het kneden van brood te besteden. Maar echt iedere dag een vers brood op tafel zetten lukte niet.

Dus ik zocht verder naar een andere oplossing en kwam bij een broodbakmachine terecht. Ik dacht dat brood uit een broodbakmachine veel minder lekker zou worden, maar dat is absoluut niet waar. Helemaal niet zelfs! En nu het mogelijk was om in zoveel minder tijd zoveel meer brood te maken, werd het ook zoveel leuker om eigen brood op tafel te zetten.

Ik mag nog steeds creatief doen met ingrediënten, er is nog heel veel te testen. En ik kan heel veel soorten brood bakken, van kerststol tot aan super volkorenbrood. En dat iedere dag weer, want er gaat veel brood doorheen hier op de boerderij.

Hoe bevalt zo’n broodbakmachine

De afgelopen maanden hebben we dan ook het lekkerste brood ooit gegeten. Het werkt zo fijn en makkelijk. En eigen brood smaakt ècht zoveel lekkerder. En ik ben ook altijd bezig met zoveel mogelijk zelf maken. Nu het op deze manier kan, lukt het ook nog om al die andere dingen zelf te maken op een dag.

Mijn brood kan nu zelfs in 2 uur tijd klaar zijn en zelfs dat brood is goed gelukt! Mocht ik dus een keer vergeten brood te bakken, dan heb ik dat binnen 2 uurtjes opgelost. En nog leuker, ik kan in de avond mijn broodingrediënten klaarzetten in de broodbakmachine, de timer zetten, en dan staat er in de ochtend precies om 7 uur vers gebakken brood op ons te wachten. Dat is echt het meest ideale!

Het bevalt dus meer dan goed. En ik denk dat we dit nog wel lang zo op deze manier vol gaan houden. Het enige gekke hieraan is dat je brood een stukje mist, ergens in het midden. De machine heeft een kneedarm onderin, die het brood goed voor je kneed. En daar krijg je zo’n grappig gat van. Maar verder is dat geen probleem.

De ingrediënten die je nodig hebt

Voor het bakken van je eigen brood heb je maar een paar ingrediënten nodig. Meel, zout, gist en water. Dat is echt vrij basic. En dan kun je nog olie toevoegen, nootjes, kaneel of rozijnen, net waar je zin in hebt.

Ik bestel mijn ingrediënten online bij de biowinkel waar we al ons eten bestellen. En dan neem ik meteen een zak tarwebloem en volkorenbloem van 5 kilo. Dan kan ik lekker lang vooruit en brood bakken, pannenkoeken, maar ook bananenbrood en dat soort tussendoortjes. Er wordt hier heel wat gebakken.

En dan bestel ik een wat grotere zak gist in één keer, en niet allemaal losse zakjes. Daar maak ik kleinere porties van in bakjes. En dan kan ik steeds een bakje met gist gebruiken. En blijft de rest goed afgesloten.

Of ik nog wel eens brood koop

Daar kan ik heel kort antwoord op geven, eigenlijk niet! Eén keer had ik het idee om zachte witte bolletjes te halen voor de kinderen, zodat ze onderweg naar huis in de bakfiets alvast wat konden eten. Ze komen meestal heel hongerig uit school en dan moeten we nog 20 minuten fietsen. Maar die witte bolletjes waren ineens niet zo heel lekker meer.

Dus nee, we kopen eigenlijk geen brood meer. Misschien af en toe broodjes, zoals we dat vroeger deden. Maar ook dat hoeft niet. Ons brood smaakt al naar verse afgehakte broodjes! En het is vaak ook nog warm. Ik koop eerder een zak meel, dan een nieuw brood. Dus dat zegt wel genoeg.