Om nog even verder in herfstsferen te komen, begin ik alvast maar over soep. En dan geen gewone soep, nee mijn special boeren tomatensoep. Tomatensoep vind ik meestal niet heel spannend, maar gelukkig kun je met tomaten wel veel experimenteren, en dat is leuk! Het doet het altijd goed op feestjes hoor tomatensoep, maar tomatensoep met net dat beetje extra vind ik nog leuker. Nog gezelliger wordt het met verse tomaten uit je eigen moestuin. Kom maar door! We gaan het recept bekijken.

Wat heb je nodig?

  • 1,7 liter bouillon met 3 blokjes biologische uienbouillon (of een andere niet te zoute)
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • flinke scheut gemalen komijnzaad
  • 3 kleine aardappels
  • 1/2 grote witte radijs (Rettich)
  • 6 winterpenen
  • 6 à 7 tomaten (eerst ontvellen)
  • bosje peterselie

Je kunt de tomaten eerst even koken en ontvellen (even onderdompelen in kokend water). Zoek op youtube een video over tomaten ontvellen, als je niet weet hoe dit moet. Het gaat snel en gelukkig best makkelijk. En dan kunnen je prachtig ontvelde tomaten in je soep!

Kook alvast de bouillon en laat de blokjes hierin oplossen. Snijd de ui en voeg deze daarna toe. Snijd de aardappels ook in kleine blokjes en de peen in dunne reepjes. Deze mogen er allemaal bij. En dan beginnen we aan het verrassende ingrediënt, een grote witte radijs! Haal de schil eraf en snijd de radijs door de midden. De helft van de radijs mag in kleine blokjes gesneden worden en de pan in. Radijs in de soep!? Echt? Ja, deze witte radijs wordt veel gebruikt in Aziatische recepten (ook in soep!) en kan dus ook prima in deze Hollandse soep. Het is de iets minder bekende broer van de radijs en het geeft het geheel wat meer spice.

Voeg alle kruiden toe en de laurierblaadjes en laat het geheel even doorkoken. Zet het daarna op laag vuur. Laat het lekker pruttelen, zodat de smaken goed tot zijn recht komen. Voeg dan ook de peterselie toe. Je mag het grof snijden, want we gaan de soep nog pureren met de staafmixer. Laat alles nog even pruttelen.

En dan is je soep gaar en klaar. Vis nog even de laurierblaadjes eruit, die heb je niet meer nodig. En dan pureer je het geheel nog even met de staafmixer. Het is niet erg als je niet alles pureert, dan hou je juist nog wat bite over. Er mag best nog peen te vinden zijn, bijvoorbeeld.

Voeg nog even een plukje peterselie toe aan je bordje soep en dan ziet het er weer heerlijk uit (en zo ruikt het ook).

Veel kookplezier!