Cranberry slagroomtaart

slagroomtaartmooi

Jarig zijn is leuk, maar taarten bakken vind ik nog veel leuker. Bij iedere verjaardag hier staat er dan ook een zelfgemaakte taart van mij op tafel. Soms volg ik een recept van internet en andere keren verzin ik iets zelf. Na een paar afleveringen Heel holland bakt vol inspiratie, besloot ik eens zelf aan de slag te gaan met een laagjes taart. Ik maakte voor het eerst zelf slagroomtaart en ik volgde geen recept op! Het was zo leuk om te doen en ook erg lekker, dus ik laat je graag zien hoe deze taart tot stand is gekomen. Ik neem je mee in mijn bakochtend en laat zien hoe ik te werk ging bij het maken van deze cranberry slagroomtaart. Het is echt de moeite waard.

Wat heb je nodig?

Voor 1 cakelaag:

200 gram boter
200 gram bloem
150 gram suiker
8 gram vanillesuiker
4 eieren
1 zakje bakpoeder
cranberry’s (fijn snijden)

Voor de vulling & topping:
500 ml room
2 zakjes klopfix
2 zakjes vanillesuiker
1/2 pot cranberryjam
amandelschaafsel
1 kiwi

 

slagroomtaartbeslaguitsmeren

We starten met het bakken van de cakelagen. Ik maakte vier cake lagen. Twee iets dikkere lagen en twee iets dunnere lagen. Voor de dunnere lagen gebruikte ik het recept voor 1 cakelaag en verspreidde ik de lagen over twee bakplaten. Leg een bakpapier op een bakplaat en smeer het beslag uit tot de gewenste grootte van je taart. Maak de laag iets groter dan je hem hebben wilt. We gaan de lagen later mooi recht snijden en dan moet er genoeg cake overblijven.

Maak een mooi cakebeslag van de ingrediënten door het beslag even goed door te mixen met een mixer en smeer het beslag daarna uit over de bakplaat. Na het mixen voeg je bij twee van de vier cake lagen de gesneden cranberry’s toe. Leuk voor de afwisseling.

 

slagroomtaartdecake

En dan komt je cake laag voor laag zo uit de oven! Geen rechte taartvorm, maar dat is dus helemaal niet erg. We snijden de randjes er later af!

slagroomtaartkartoneronder

Knip nu van karton een bodem voor onder je taart. Zorg ervoor dat het stuk karton net iets kleiner dan de taart is. Vouw er een bakpapiertje omheen en je kunt je taart erop gaan stapelen. Handig als je straks de taart met vulling op wilt tillen. Dat is nodig om het amandelschaafsel om de taart heen te krijgen. Karton is stevig genoeg om een hele slagroomtaart overeind te houden.

En dan is het tijd om slagroom te kloppen. Doe de room (koud uit de koelkast) in een schone kom en voeg daar vanillesuiker en klopfix aan toe. Zet de mixer op een lage stand en mix de room totdat het een iets vollere substantie wordt. Zet dan de mixer op een iets hogere stand en blijf nog even mixen. Niet te lang, want dan heb je geen mooie slagroom meer! Let goed op en stop als de slagroom mooi dik en luchtig is en je de kom op zijn kop kan houden, zonder dat de room eruit glijdt. Dan is het perfect.

slagroomtaartjamerop

En dan mag je beginnen met het vullen van de lagen! Leg de eerste cake laag op het karton en besmeer deze met slagroom. Leg de volgende cake laag erop en besmeer deze met cranberry jam. Dan mag de derde laag erop en smeer je er weer slagroom tussen. En dan ben je toe aan de laatste laag! De topping bestaat natuurlijk weer uit slagroom.

slagroomtaartslagroomverspreiden

En dan mag je de hele taart met slagroom insmeren! Begin bovenop en laat de slagroom bij de randjes wat dikker, zodat je dit daarna makkelijk kan uitsmeren over de zijkanten. Het hoeft niet heel netjes, er komt nog amandelschaafsel overheen.

slagroomtaartmooi

Pak de taart voorzichtig op en houdt één hand eronder (nu ben je heel blij met je kartonnetje). En druk met je andere hand amandelschaafsel op de zijkanten van de taart. Vervolgens gaan we verder met de topping! Doe de slagroom die je nog overhebt (je moet iets overhouden dus) in een spuitzak en maak slagroomtoefjes bovenop. Zo ziet je zelfgemaakte slagroomtaart er ineens wel heel echt uit. Als finishing touch snijd je de kiwi in partjes en doe je op ieder toefje slagroom een stukje kiwi.

slagroomtaart

En dan is het tijd om de taart aan te snijden en te genieten van alle slagroom. Je gaat geen spijt krijgen van deze taart, echt niet!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *