Hoera het is feestweek, want mijn man is deze week jarig! En dat kunnen we niet beter vieren dan met notentaart (voor de notenboer). We hebben nog weinig noten van onze eigen bomen, maar in deze taart zitten wel onze eigen appels en dat is ook een feestje waard. Snel over naar het recept. Na het maken van deze taart heb je namelijk volgens mijn dochter de lekkerste appeltaart van de wereld.

Wat heb je nodig voor deze feestelijke taart? * alle ingrediënten zijn biologisch

– 150 gram bloem
– 150 gram roomboter
– snufje zout
– zakje bakpoeder
– 1 ei (van onze eigen kippen)
– rasp van een citroen
– druppels citroensap
– 125 gram suiker + 2 eetlepels voor de appelmix
– kaneel naar eigen inzicht
– 4 mooie grote appels
– 75 gram amandel- en walnoten
– 2 eetlepels honing
-scheutje olijfolie

De bereidingswijze

Snijd de boter in kleine stukjes en laat op kamertemperatuur komen. Doe het ei in een kom. Voeg de boter en de suiker toe en mix door tot een glad geheel. Voeg dan de bloem, bakpoeder, snuf zout en snuf kaneel toe. En ook de rasp van een citroen. Mix nog even goed door. Totdat je een glad, beetje plakkerig (maar wel stevig) deeg hebt. Dit deeg gaat in een bakvorm. Bescherm de bakvorm met bakpapier! En schep dan het deeg erin. Vervolgens pak je er wat bloem bij en doe je dat even over je handen, of over je deeg. Zo kun je het deeg met de hand nog goed uitspreiden, zodat er een mooie vorm voor taart ontstaat (een bakje waar de appels inkunnen). Dat gaat beter met wat bloem, in verband met plakken.

Daarna snijd je de appels in kleine stukjes. Doe deze in een kom en voeg 2 eetlepels suiker toe, lekker veel kaneel en druppels citroen tegen verkleuren. Mix het even door met een lepel en doe deze appelmix in je taartvorm.

De noten ga je nu fijnmalen met een hand hakmolen, keukenmachine of een vijzel. Net wat je in huis hebt. Ik gebruik hiervoor zelf een hand hakmolen. En daarmee krijg ik mijn noten prima gemalen. Ze hoeven niet helemaal fijn te zijn, kleine stukjes noten is perfect. De noten gaan in een klein bakje. En dan voeg je de eetlepels honing toe en een scheut olijfolie. De noten smaken zo lekker zoet door de honing èn ze bakken beter met wat olijfolie. Dat voorkomt dat ze heel droog worden. Gebakken noten geven echt dat beetje extra flavour. Goed doormixen en dan mag je het over je appels heen strooien en goed verspreiden.

Bak de taart gaar in ongeveer 35 minuten op 180 graden. Houdt steeds even in de gaten of de taart al mooi bruin gekleurd is. Niemand zit te wachten op verbrande noten. En dan laat je de taart volledig afkoelen op het aanrecht.

En dan is het natuurlijk tijd om aan te vallen. Je gaat smullen. En dan mag jij mij vertellen of mijn dochter gelijk heeft en dit echt de lekkerste appeltaart van de wereld is. Ga je hem maken?