Elk jaar als Heel Holland bakt weer begint, dan kom ik ook in een soort bak flow. Het is echt waar dat heel Holland mee gaat bakken van dat programma. En toen dacht ik, waarom probeer ik niet eens wat dingen uit Heel Holland bakt zèlf uit?! Nu we aan het einde van HHB gekomen zijn en ik het echt te hard ga missen. Dus ik ga je meenemen in een recept dat deels geïnspireerd is op Heel Holland bakt. Ik pak elementen uit het programma, test ze uit, kijk of ik ze ook makkelijk zelf kan maken en ik bak gewoon gezellig mee. Ik voeg er uiteraard mijn eigen draai aan toe! Creatief bakken, vind ik namelijk het allerleukste. En ik bak dan ook niet vaak twee keer hetzelfde.

Toen ik van de week HHB terugkeek (ik loop een beetje achter) ging het over NAKED cake. Hey, die bak ik altijd, dacht ik meteen. Ik wist niet dat het een naam had, maar dat is eigenlijk zo ongeveer mijn go-to taart. Deze keer probeerde ik de lemon curd en crème van bakster Marjolein. Daar voegde ikzelf granaatappels en blauwe bessen aan toe (niet de jam die Marjolein maakt).

Begin met de lemon curd, omdat deze lekker veel tijd kan gebruiken om op te stijven in de koelkast. Het recept vind je hier.

Maak dan het cakebeslag klaar (mijn eigen recept):

– 200 gr bloem

– 200 gr boter

150 gr suiker

1/2 zakje bio bakpoeder (die maakt het echt heel luchtig!)

– snufje zout

– snufje kaneel

maak het cake beslag twee keer en verdeel ze over twee bakvormen. Ik gebruik hiervoor een rechthoekige taartvorm van Ikea, twee stuks dus. Ik heb een grote en een kleine, voor een platte en een iets hogere cake. Ik wil namelijk straks twee platte cakelagen hebben, die ik op elkaar kan stapelen en waarvan ik er één kan doorsnijden. Blijf het beslag kloppen tot het er glad en luchtig uitziet. Strijk het beslag netjes uit over je twee bakvormen en bak de cake in ongeveer 35 minuten op 175 graden.

Maak de crème als laatste. Het recept vind je hier. Hij is niet moeilijk, wel heel lekker!

Laat de cake lagen goed afkoelen. Bestrijk daarna de grootste cakelaag met crème, doe dit alleen bovenop de cake aan de randen. En laat daarin de lemoncurd lopen. Gebruik een spuitmondje voor de randen, net als bij HHB als je die hebt! Ik moest het zonder doen. Leg over de gehele cakelaag blauwe besjes, dat maakt het lekker fris.

Snijd de andere cake laag door de midden (de kleinere hoge dus). Bestrijk hem met een laag crème en daarna met een laag lemon curd, leg er weer fruit op. Doe de laatste helft cakelaag erbovenop en bestrijk deze licht met de crème (de bovenkant van de taart dus!). Niet te dik. Smeer ook alle randen even in met crème en strooi dan overal besjes en granaatappels, of maak een hartje net als ik deed. En als laatste, strooi er poedersuiker overheen.

En dan de vraag, hoe smaakt de lemon curd en crème van Marjolein? Ik heb niet de specifieke kruiden uit het recept gebruikt, maar het was nu al heel erg lekker! De lemon curd is anders dan ik gewend ben om te maken. Smaakte net zo lekker, maar het werkte voor mij iets langzamer. Normaal gebruik ik flink wat eidooiers, kook ik echt op vuur en voeg ik de boter pas daarna toe om goed te smelten. Mijn lemon curd wordt dan veel dikker. Deze keer deed ik alles au bain Marie en maar met één ei. Het werd minder dik, maar wel heel lekker luchtig, wat denk ik perfect is voor in taart. Oh en de crème was echt heeeeel erg lekker! Beste die ik ooit gemaakt heb!

Heel tof om me zo te laten inspireren door andere bakkers en ik vind alle tips in HHB ook echt wel handig!

En dit is hem dan, aan de binnenkant

Dus bakkers, bakken maar!