Oh wauw, deze kwarktaart is echt goddelijk! Ik was een beetje eigenwijs en ik heb één van die hoofdingrediënten van kwarktaart niet gebruikt (wel de kwark natuurlijk), maar het pakte goed uit. Ik vergat gelatine of agar agar. Beide had ik kunnen gebruiken, maar – hoe kan het ook anders – niet in mijn winkelmandje gegooid. En toch ging alles goed met die kwarktaart en het was een hele fijne frisse taart. Kwarktaart met blauwe bessen en munt, in hou vanaf nu van die combi.

Ingrediëntenlijst

Voor de taartbodem
* 150 gram roomboter
* 100 gram witte basterdsuiker
* 200 gram bloem
* snuf zout
* 1 middelgroot ei

Voor de vulling
* 500 ml volle kwark
* 250 ml slagroom
* Blaadjes van 2 takken munt
* Poedersuiker naar behoefte (door de slagroom)
* 2 eetlepels witte basterdsuiker (of minder als je fruit zoet is)
* 1 pak diepvriesfruit blauwe bes
* Optioneel: agar agar

Voor dit recept gebruikte ik geen gelatine of agar agar (zoals ik je al vertelde). Dat laatste zou ik de volgende keer wel gebruiken om een stevige taart te krijgen (maar ik had het niet in huis). Mocht je het ook niet in huis hebben, dan kan kwarktaart dus nog! Maar dan gaat ‘ie gewoon heel even in de diepvries.

Meng de ingrediënten voor de taartbodem tot een stevige bal deeg. Gebruik hiervoor de mixer op de lage stand en kneed daarna het deeg met je handen goed door. Maak een bal en laat deze 30 minuten in de koelkast rusten. Koud deeg blijft beter in vorm! Haal daarna het deeg uit de koelkast en verspreid het deeg over een taartbodem (gebruik bakpapier). Deeg dat je over houdt kun je gebruiken voor een paar kleine koekjes! Zorg ervoor dat je bodem zo ongeveer 1 cm dik is, dan heb je straks een mooie koek. Egaal en zonder verhoogde randen. En dan bak je de koek voor ongeveer 20 minuten op 175 graden in de oven. Daarna laat je de taartbodem afkoelen.

Doe de slagroom in een schone kom en meng met flinke scheuten poedersuiker. Klop de slagroom op met de mixer op de laagste stand. Ga door tot het mixer patroon in de room blijft staan en de slagroom stevig genoeg is om niet uit de kom te glijden. Nooit te lang en te hard mixen, dan gaat het mis met je slagroom! De slagroom laat je even in de aparte kom.

Doe de kwark in een andere kom en meng met de blauwe bessen. De blauwe bessen kun je eerst even glad pureren met een staafmixer, of gewoon even met een vork (dan hou je ook nog mooie bessen in je kwark ;)). Mix de bessen nu dus door de kwark. Snijd de bladeren munt in heel fijne stukjes met een scherp mes en voeg toe. Voeg suiker toe naar smaak. En roer door. Pas dan roer je voorzichtig de slagroom door de kwark heen. Zo blijft de slagroom luchtig. En dan mag de vulling over de afgekoelde taartbodem (in de taartvorm!).

Nu mag de taart voor ongeveer 2 uur de vriezer in. En kun je de taart serveren! Daarna kan de taart gewoon in de koelkast blijven staan en zakt ‘ie niet meer in. Het is een heerlijk fris en fruitige kwarktaart met een romige smaak. Mmmmm!