Lemon merinque pie

Wat zijn er veel feestjes geweest de afgelopen tijd, en wat had ik veel redenen om taart te bakken. Ik vind het steeds leuker worden om te bakken en het resultaat is ook steeds beter. Voor het vorige feestje bakte ik een taart uit het boek Homebaked van Yvette van Boven. Deze keer besloot ik mijn inspiratie eruit te halen, maar zelf een eindresultaat te bedenken. Nog leuker is het namelijk, om zelf een beetje creatief te zijn. Er staan echt super ideeën voor verschillende toppings en vullingen in het boek en alles zelf gemaakt met veel natuurlijke producten. Extra like daarvoor! Ik maakte de lemoncurd uit het boek, bakte er een cake bij en van de overgebleven dingen maakte ik meringue voor de topping. Het was zó lekker. Ik denk niet dat ik ooit zo versteld stond van zelf gebakken taart.

lemoncurdmeringuepie

lemoncurd

merinque

meringuepot

Wat heb je nodig?

Voor de lemoncurd:

Lemoncurd is een heel bekend iets. Een basic recept voor deze curd luidt dan ook als volgt (komt dus niet zo uit het boek, dus als je de perfecte smaak wilt hebben, moet je daar echt eens in kijken! (-niet gesponsord, wel heel enthousiast-);

  • 2 citroenen (ik gebruikte er gewoon 1 en dat was ook voldoende)
  • 125 gram boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren

Citroen rasp en sap gaat in een pannetje met suiker en ei en dat kook je even zachtjes en al roerend door, totdat de substantie wat dikker wordt (zo dik als vla). Haal van het vuur en roer de boter er doorheen, totdat deze gesmolten is. Daarna giet je het mengsel in een schone pot en laat je het flink wat uurtjes in de koelkast opstijven.

Voor een merinque topping:

  • 2 eiwitten
  • 100 suiker
  • 3 druppels citroensap

Heel eerlijk? Ik ben de verhoudingen die ik gebruikt heb vergeten. Het was meer dan dit basisrecept (dit is voor 6 meringues). Maar het was de beste meringue die ik tot nu toe maakte. Klop de eiwitten goed door en voeg dan beetje bij beetje suiker toe. Blijf goed mixen. Voeg citroensap toe om een nog betere merinque te krijgen. Blijf mixen tot je een goede dikkere substantie hebt en dan kun je een bakplaat vullen met merinque! Ik maakte een spuitzak van bakpapier om toefjes op de bakplaat te spuiten. De rest van de bakplaat (gebruik er een bakpapiertje onder!) bestreek ik met het overige deel van de merinque en zo ontstond een merinque plaat (heb je later nodig!). Bak de merinque, of laat ik zeggen ‘droog de merinque, in 2,5 uur op 150 graden in de oven.

Voor de cake geldt; bak een cake die jij lekker vindt met een recept dat voor jou goed werkt. Ik koos deze keer voor een recept uit mijn favoriete bakboek. Maar een basisrecept voor cake werkt ook gewoon prima!

Bak de cake voor ongeveer 30 minuten op 175 graden. Prik er met een satéprikker even in om te kijken of ‘ie gaar is. En dan laat je hem afkoelen. Pas dan besmeer je de cake met een lekkere laag lemoncurd. Breek de merinque plaat in kleine stukjes en strooi het over de lemoncurd heen. Je taart wordt er meteen heel feestelijk van! En om het af te maken, plaats je een toefje merinque op elk taartpuntje.

Geniet ervan!

lemoncurdpie

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *