Deze blogtitel verdient een uitroepteken, omdat ik deze kwarktaart zo lekker vond. Ik denk dat ik zo ongeveer elke taart post begin met hoe lekker het was, maar ik hou dan ook echt van taarten bakken. Het is zo leuk om bezig te zijn met zoete geuren in de keuken en verwachtingsvolle kindergezichtjes te zien. Er zijn altijd twee kinderhandjes vlakbij klaar om kruiden te strooien, er is altijd een meisje dat heel graag wil proeven van de kwark en er is altijd een man die als eerste klaar zit aan de keukentafel, wanneer de taart uit de oven komt. Dat zijn toch goede momenten? Door al dat zelf maken en samen gezellig doen gaat een taart vanzelf nog lekkerder smaken en moet ik dus iedere keer weer zeggen dat de taart zo heerlijk was. Peperkoeken kwarktaart dus, echt zo’n taart voor deze Sinterklaas maanden. Ik geef je op deze black friday geen winacties, maar gewoon een lekker gratis recept waar je alleen maar tijd voor nodig hebt. Ik shop nooit op black friday. Jij?

Ingrediënten lijst:

Voor de kwarkvulling

  • 500 gr kwark
  • 250 ml slagroom
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • peperkoekkruiden naar smaak (lekker veel!)
  • 5 appels + wat suiker
  • 100 ml water
  • 1 theelepel agar agar

Voor de bodem

  • genoeg pepernoten om je taartbodem mee te bedekken
  • een stuk of 10 vijgen
  • 2 eetlepels honing

Deze taart hoef je niet te bakken, dat is leuk en weer eens anders. Wel heb je een pannetje nodig om de appels in de verwarmen. Ik leg zo uit wat we daarmee gaan doen.

Eerst start je met het crushen van de pepernoten. Dat kan met een vijzel, of je wikkelt ze in een theedoek en slaat er dan op met iets. Zorg ervoor dat je de taartbodem bijna volledig kan bedekken met de pepernoten (of andere koekjes die je lekker vindt). Je kunt ook de koekbodem zelf bakken, zoals ik hier heb gedaan. Snijd de vijgen in kleine stukjes en meng door de pepernoten. Voeg dan honing toe. Roer goed door en druk het geheel dan in de taartbodem. Je kunt dit het beste even aanstampen met de bolle kant van een lepel. Het is niet erg als alles nog kruimelig is en je bodem niet helemaal blijft plakken. De taart blijft uiteindelijk wel goed bij elkaar door je stevige kwarkvulling erboven op. En kruimeltaart is ook gewoon heel lekkere taart!

Door naar de topping van de taart. Hiervoor start je eerst met het opkloppen van slagroom. Dat doe je door poedersuiker en je beker slagroom in een kom te gieten. Pak de staafmixer erbij en klop door op lage stand. Mocht je bang zijn dat je te snel gaat en de slagroom doorschiet, dan gebruik je een klopper. Klop de slagroom totdat deze zo stevig is dat het patroon van je klopper in de room blijft staan én de room niet meer uit de kom loopt als je hem scheef houdt. Dat is perfect. Laat dit even zo staan.

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Zet een steelpan op het vuur met 100 ml water. Voeg daar de appels aan toe en laat koken. Zet dan op laag vuur en laat de appels helemaal zacht worden. Pak nu de kwark erbij en meng de kwark heel voorzichtig door de slagroom heen. De slagroom wil je mooi stevig houden. Gewoon voorzichtig omscheppen. Voeg ook je peperkruiden toe en roer dit mee met de kwark die je steeds voorzichtig toevoegt. Check tussendoor even of je genoeg peperkoekkruiden ruikt (en proeft). Pas dan is het goed.

De appels in je steelpan meng je nu even tot moes, zodat dit geheel glad is. Nu voeg je je theelepel agar agar toe. Dit is je vervanging voor gelatine en zorgt voor de stevigheid van je kwarktaart. Agar agar moet even meekoken, dus dat doe je zo’n 4 a 5 minuten. Je voegt ook suiker toe naar smaak (doe dat maar eerst en dan agar agar). Je gaat dit mengsel niet af laten koelen, want dan gaat de agar agar al stollen. Wel ga je nu het mengsel in heel kleine scheutjes door je kwarkroom heen mengen. Er komt nu warm bij koud, dus je moet opletten dat de boel niet gaat schiften. Voorzichtig dus en stapje voor stapje. Dan gaat het prima. En als alles mooi door geroerd is, dan schep je het mengsel over de taartbodem heen. En dan mag je taart eindelijk de koelkast in en voor een aantal uren opstijven. Ze zeggen 4 a 5 uur, maar ik vind zelf dat mijn kwarktaart mooier en steviger is als ik het langer doe. Het kan dus wel, maar pas bij het dubbele aantal uren is je taart echt stevig.

En dan moet je deze taart niet te lang bewaren, maar gewoon heerlijk opeten met je gezin, je opa en oma, je broer/zus, vrienden, iedereen.