Het weer is echt flink omgeslagen en dat kun je voelen aan alles. Kinderen die niet helemaal fit zijn, alles regent buiten nat. De koeien gaan voor het laatst naar buiten en zullen snel weer in de stal te vinden zijn. Het konijntje zit niet meer fijn in haar buitenhok en krijgt een warm plekje binnen. We zitten nog midden in de herfst, maar de winter komt eraan. Het is guur buiten en het liefste ben ik nu warm binnen bezig in de keuken. Tijd voor warme tomatensoep, zodat de hardwerkende buitenlui weer warm te eten hebben. Zodat mijn boer binnen weer op kracht kan komen en we even gezellig warm en ‘cozy’ aanschuiven aan de nieuw geverfde tafel.

Ik heb nog steeds pompoenen uit mijn moestuin. Ze zijn wel allemaal geoogst en klaar voor heerlijke gerechten. Iedere week maak ik een pompoen op en deze keer mocht ‘ie in de tomatensoep. Een hele fijne combinatie vind ik zelf, pompoen en tomaat. De pompoen maakt de soep wat zachter, terwijl de tomaat voor een aanwezige smaak zorgt. Ik ga het recept weer met je delen. En kruip dan maar even lekker warm de keuken in.

Ingrediëntenlijst

  • 1,5 liter bouillon
  • 1 1/2 bouillonblokje
  • 8 kleine trostomaten
  • 1 pompoen
  • snee verse gember (ongeveer 1cm)
  • 1 rode ui
  • 1 gele ui
  • 100 a 150 gram witte linzen

Snijd de top van de tomaten af. En maak een kruis in de onderkant van de tomaat met een mes. Week de tomaten nu in 1,5 liter kokend water. Het velletje laat nu makkelijk los. Haal de tomaten uit het water, laat ze afkoelen en pel het velletje eraf.

Verder met de soep. Los de bouillonblokjes op in het kokende water. Voeg de ontvelde tomaten toe. Snijd de pompoen in stukjes, verwijder de schil met een dunschiller en voeg de pompoenstukjes toe aan de soep.

Snijd de uien in stukjes en voeg toe.

Snijd de gember fijn in heel kleine stukjes en voeg ook toe.

Weeg de witte linzen af, was ze goed en voeg ze dan ook toe.

Laat pruttelen op laag vuur voor ongeveer 1 uur. Pureer de soep daarna kort met een staafmixer. Laat nog een half uur pruttelen op laag vuur.

Deze soep is echt zo lekker en verwarmend door de gember. Een dikke aanrader in deze gure herfstdagen!