Als het goed is dan heeft half Nederland met kinderen weer flink gespaard voor moestuintjes van de AH. Het zaaiseizoen is buiten nog net niet begonnen, maar binnen kunnen we al lekker aan de slag! De moestuintjes van de Albert Heijn bieden een leuke mogelijkheid om klein te beginnen. Maar hoe haal je er nu ook succes uit? Niets teleurstellender dan kleine kale moestuintjes, waar alleen een hoopje aarde in te zien blijft. Ik ben zelf al samen met de kinderen begonnen aan de moestuintjes en dit zijn mijn tips om succes te ervaren!

Ga voor radijs! 
Heb je radijs bemachtigd? Zorg er dan zeker voor dat je deze gaat zaaien! Radijs is erg makkelijk en ook het plantje dat het eerst gaat groeien. Als je geen groene vingers hebt, dan is radijs heel vriendelijk om mee te beginnen. Na een paar dagen ga je al iets zien groeien en het duurt ook nog eens niet al te lang voordat er een echte radijs tevoorschijn piept. Radijs moet dus lukken.

Zet je plantjes dicht bij het raam
Dat plantjes veel daglicht nodig hebben, weet je vast wel. Maar daglicht is best slecht te krijgen in de winter in je huiskamer. Zoek dus een plaats in huis op waar je planten warm staan (vrij van tocht) en lekker dicht bij het raam. Dat gaat helpen om je planten te laten groeien.

Geef liever steeds een beetje water
Water is goed voor je zaadjes, maar teveel niet. Je kunt beter elke dag een klein scheutje water geven, dan een heleboel en dan even niet. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je genoeg geeft. Droge grond is nooit goed!

Niet teveel zon
Planten houden van licht en zon, maar teveel zon kan zorgen voor uitdroging en slap hangende bladeren! Dat plekje voor het raam is dus een goed idee, zolang je er rekening mee houdt dat deze plek niet in direct zonlicht staat. Dat kost de plantjes teveel energie, waardoor ze niet goed groeien.

Verpotten
Na een tijdje ga je merken dat je plantje zo goed gegroeid is, dat zijn potje te klein wordt. Dan is het tijd om te gaan verpotten! Verpotten doe je heel voorzichtig, zonder de wortels van de plant te beschadigen. Haal je plantje dus heel voorzichtig uit je bakje en zorg ervoor dat de wortels in je nieuwe pot voldoende adem kunnen halen. Drainage is nodig en prop niet teveel grond in je nieuwe pot, je moet je plant nog goed water kunnen geven zonder dat alles overloopt. Leg de grond lekker los. Verpotten doe je na een aantal weken, wanneer de plantjes zo’n 6 a 8 centimeter zijn, dat verschilt bij plantsoort.

Mocht je nog steeds op zoek zijn naar tips om je moestuintjes echt tot een succes te laten uitgroeien, bekijk dan de tuinhackjes ook eens! Ik vind het zelf een heel leuk initiatief om kinderen meer te leren over hoe planten groeien en hoe je zelf zo’n mooie wortel kweekt!