Als ik iets leuk vind om te doen, dan is het wel dingen zelf maken. Ik vind het heel leuk om te achterhalen hoe dingen gemaakt worden en hoe ik die dingen zelf kan maken. Een tijdje geleden besloot ik eens uit te proberen of ik brood ook zelf kon bakken. Ik dacht altijd dat ik er een broodbakmachine voor nodig had, maar dat is helemaal niet waar! Eigenlijk heb je maar heel weinig ingrediënten nodig om brood te bakken en je kunt toevoegen wat je zelf wilt. Zelf brood bakken is helemaal niet moeilijk!

Het basisrecept voor brood ziet er als volgt uit:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 1 snufje zout
  • 300 ml lauwwarm water

En dat is het! En dan kun je natuurlijk heerlijk variëren in soorten bloem bijvoorbeeld. Neem 300 gram volkoren en 200 gram bloem en je hebt een prachtig bruin brood. Of variëren in vulling. Gebruik pompoenpitten, venkelzaad, rozijnen en kaneel, het kàn. En het is zo ontzettend lekker. En je hebt helemaal niet veel nodig.

Het zakje gist los je op in een laagje lauwwarm water. Vervolgens doe je alles bij elkaar en kneed je het goed. En dan bedoel ik ook echt dat je lekker flink mag kneden. Je kneed net zolang totdat je deeg rekbaar en soepel aanvoelt. En dan maak je er een bolletje van. Dat bolletje laat je een tijdje rijzen. Een uur is perfect, maar als je het een half uur doet is dat ook goed. Kneed het dan nog een keer. En als je het dan weer even een halfuurtje weg legt onder een theedoek dan heb je echt goed deeg.

Wat ik zelf fijn vind is om dan een inkeping in het deeg te maken. Ik heb het gevoel dat mijn deeg daardoor beter rijst en dat ik het midden ook goed gaar krijg. En dan bestrooi ik hem nog met pompoenpitten, amandelschaafsel of waar ik dan ook maar zin in heb. En dan schuif ik mijn brood voor ongeveer 30 minuten de oven in.

Het is echt heel leuk om te doen. Het enige nadeel is dat het veel tijd kost, omdat je je deeg steeds laat rijzen. Maar zelfs daarin heb ik gezien, dat één keer rijzen ook al voldoende is. Dan zou je dus zelfs na een uurtje een brood kunnen bakken. Het is iets minder luchtig, maar echt niet veel minder goed. Heel leuk dus om te proberen!

En natuurlijk laat ik je dan graag zien hoe mijn broden er dan uitzien. Dit zijn de broden die ik het meest vaak heb gebakken. Ik doe het nog steeds niet altijd, maar ik word er wel heel blij van als ik het dan doe.

En soms gebruik ik mijn brooddeeg ook voor het bakken van pizzabrood. Dan voeg ik wat meer olijfolie toe en wat minder lauwwarm water. Ik denk zo ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Guilty pleasure.