100 dagen moestuinieren: hoe is dat nou eigenlijk afgelopen?

Yes, we made it! De 100 dagen moestuinieren challenge is voorbij. Nu het buiten zulke winterse temperaturen heeft, zal je misschien even niet aan tuinieren denken (ik eerlijk gezegd ook niet). Maar er groeit ook gewoon boerenkool in die moestuin en daar zit ik met mijn gedachten dus echt wel bij! Hoe is het afgelopen met die plant en wat vind ik nou eigenlijk echt van zo’n moestuin? Een moestuin update, de laatste van dit jaar!

Het was voor mij de allereerste keer dat ik echt serieus met een moestuin bezig was. Als in ‘echt iets laten groeien, het afmaken, iedere dag water geven en ook echt iets kunnen eten uit de tuin!’ En dat was best wel gaaf. Het ging zelfs zo goed met ons tuintje, dat we niet eens alles zelf op konden eten.

Nu het koud is ben ik er niet zoveel mee bezig, maar er staan nog steeds teveel boterraapjes in de grond. De boerenkool doet nog altijd alsof hij aan het groeien is en de bietjes zijn klaar om in de pan te gaan. De moestuin challenge was echt heel leuk en ik had nooit gedacht dat ik het kon en vol zou houden. Ja, de moestuin is een blijvertje. Ik baal natuurlijk wel van die boerenkool, die steeds doet alsof ‘ie weer gaat groeien, om er vervolgens weer slap en opgegeten bij te hangen. Zonder boerenkool geen winter toch? Dus ik bestel hem maar online, bij ons favoriete biowinkeltje. Peuter dochter heeft wat minder problemen met die mislukte boerenkool, ze is er niet zo dol op (understatement).

En wat groeide er dan wel goed dit jaar? Veldsla, courgette, radijsjes, kropsla, andijvie, boterraapjes, bietjes (die staan er nu nog, klaar om gegeten te worden!), prei, sperziebonen, snijbonen, spinazie, en af en toe een aardbei. Klinkt best als een geslaagd project toch?

Ik heb al genoeg ideeën voor volgend jaar en ik ga nog veel meer groentes uitproberen, misschien kruiden voor in de thee en zeker weten meer fruit! Volgend jaar ben ik er op tijd bij en dan gaan we gewoon weer door met dit hele avontuur.

100dagenmoestuiniereneindekoken

Maar het allerleukste om te doen met al die groentes, vind ik toch echt koken!

 

Make everyday an amazing cooking story and enjoy your food to the max!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

  1. Oh wat goed dat je dit hebt volgehouden!! Wij hebben nu ook al 2 jaar een moestuin al is die bij ons nu echt uitgebloeid. Hadden er ook geen wintergroente in. Echt zo leuk om je eigen verbouwde groente savonds op je bord te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *