20 dagen moestuinieren: er groeit iets

20dagenmoestuinieren5

Ik verklap het maar meteen, er groeit iets in mijn moestuin! Hoera! Man, wat vond ik het spannend en wat heb ik vaak (elke dag) staan kijken of ik al blaadjes opzag komen die niet op onkruid leken. En jawel, het is gebeurt! En dat betekent niet dat de spanning eraf is helaas, want nu wil ik natuurlijk ook nog kunnen oogsten! En dat hele groeiproces is best wel zenuwslopend. Er was ontzettend veel regen de afgelopen tijd, dus aan water geen gebrek. Maar het kan ook een beetje teveel van het goede worden. Ik ben een beetje bang dat de zaden van mijn kruiden het niet overleefd hebben. Die had ik toen pas net gezaaid en het lijkt erop dat ze weggedreven zijn. Maar mijn radijsjes doen het wel! En mijn boerenkool groeit. En wonder boven wonder is zelfs de andijvie van start gegaan.

Gelukkig kun je radijsjes al heel snel oogsten (na zo’n vier weken), dus mijn hoop is op hen gevestigd. Nog even volhouden radijsjes en dan alsjeblieft heel mooi en rond de grond uit komen! Ik vind dit wel heel tof hoor.

#5.1

Koeienboer had weer een paar aardbeien, super. En ook al was het echt maar een paar, het was alsnog heel leuk!

20dagenmoestuinieren6

Mijn plantjes groeien tegenwoordig onder dit net. En dat gaat goed! Dat kale vlak is dus verleden tijd, gelukkig maar. Mijn plantjes liet ik kiemen onder een speciaal doek en nu zijn ze klaar voor het leven onder een net. Hopelijk houdt dit een flink aantal beestjes tegen.

20dagenmoestuinieren9

En zo ziet het er dan uit. Mooi blauw is niet lelijk (of toch wel een beetje). Het bewijs dat de radijsjes heel goed groeien zie je rechts! De rest lijkt wat kaal, maar boerenkool heeft nu eenmaal heel veel ruimte nodig. En mijn moestuin is heel klein, want je moet ergens beginnen toch? En zo is het lekker goed te overzien. Mocht het goed gaan, dan volgt er volgend jaar gewoon lekker meer. Goed, die boerenkool dus, die groeit daar in het midden (op twee plaatsen). En links schiet nog net een plukje andijvie de grond uit. Ondertussen zijn deze blaadjes ook al meer gegroeid. Gaat lekker dus.

20dagenmoestuinieren3

De boerenkool die hier nog uitgedund moet worden. Spannend hoor!

 

20dagenmoestuinieren2

En jawel, achter dat grassprietje groeit een blaadje andijvie! En dat gras is ondertussen weg, daar heb ik al genoeg van. En tot nu toe hebben koeienboer en ik nog altijd samen iedere dag aan de moestuin gewerkt!

20dagenmoestuinieren

Ook bij koeienboer gaat het goed. Hij heeft nogal een rijk gevuld tuintje. Iets met permacultuur, een voedselbos idee en planten die dus niet uitgedund zijn. Als je bioboer bent, dan wil je natuurlijk niet zomaar een moestuin. Alles groeit kriskras door elkaar en ik heb geen idee welke kant dit opgaat. Maar hij heeft een plan, dus dat zal uiteindelijk wel goed komen! Ik ben benieuwd.

En dat was hem voor deze week wel weer! Bij 30 dagen geef ik weer een update en in de tussentijd zal ik eens stoppen met al mijn moestuin praatjes. Zijn jullie al verveeld!? Ik vind de 100 dagen moestuinieren challenge nog leuker dan ik het mij had voorgesteld. En ik hoop dan ook heel erg dat ik op een dag kan vertellen dat die radijsjes echt verrukkelijk waren! Oh en ik wil er dan uiteraard een tof recept van delen. Heb je al door hoeveel er afhangt van die radijsje en hoe hard mijn hoop hierop gevestigd is!? I’ll keep you posted!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *