50 dagen moestuinieren! : 10x (niet zo) wijze moestuin lessen

50dagenmoestuinierenboon

We zijn op de helft van onze challenge! Dat gaat snel zeg. De eerste helft moestuinieren ging een heel stuk makkelijker dan de tweede helft. Nu zijn de dingen echt gegroeid en kom ik problemen tegen. Omgewaaide andijvie bijvoorbeeld en rupsen in mijn boerenkool. Helaas heb ik nu nog maar één boerenkool over (de andere twee zijn gewoon helemaal opgegeten) en ook die ziet eruit alsof ‘ie ten onder gaat. Maar gelukkig heb ik weer nieuwe dingen gezaaid, die nu ook beginnen te groeien. Vandaag is het tijd om een paar wijze lessen te delen over mijn moestuin avonturen.

10 (niet zo) wijze moestuin lessen

  1. Rupsen eten echt je boerenkool op als je er niets aan doet. Afwachten is dus niet de slimste tactiek en het is soms wel handig om je van te voren te verdiepen in die dingen.
  2. Sommige dingen groeien nu eenmaal beter dan andere dingen en dat is wel eens balen als die andere dingen nou net de dingen zijn die je het liefste eet.
  3. Wind is niet je beste vriend.
  4. Zon is dat ook niet altijd. Plantjes moet je niet vergeten water te geven en al helemaal niet als je net een plantje hebt verplaatst.
  5. Het is echt heel leuk om groente uit eigen tuin te eten, zelfs als je voor de rest ook al alles biologisch koopt.
  6. Kleine kooltjes, courgettes en radijsjes zijn niet minder lekker en moet je gewoon lekker oogsten en opeten als het kan!
  7. De uitdrukking ‘ze groeit als kool’ zegt inderdaad genoeg over de groei van kolen. Die gaan goed! (zolang de rupsen ze niet opeten)
  8. Veel verschillende dingen in je moestuin planten is slim. Dan lukt er altijd iets. En zo leer je snel hoe alles werkt!
  9. Ik kan prima moestuinieren, schoffelen, plantjes uitdunnen en verpoten, genoeg water geven en er voor zorgen dat mijn plantjes het overleven. Zolang ik mijn aandacht er maar bij houd! (ik dacht altijd dat alle planten in mijn bijzijn zouden verschrompelen).
  10. Zelfs een noob kan moestuinieren, als je maar niet verwacht dat alles een succes wordt.

Zonder foto’s is het niet gebeurd, dus hier komen mijn bewijzen weer!

50dagenmoestuinieren1-1

Die courgette die allang groot moest zijn, maar eerst de hele tijd niet wou groeien, is nu ineens heel goed aan het gaan. Beter laat dan nooit! Best wel gaaf dus. Ik voel courgettesoep aankomen.

50dagenmoestuinierenboon

En daar groeit een boontje!

50dagenmoestuinierenbiet

En nog zo’n mooi blad. Wat is er al veel gegroeid hè? Bovenstaande foto’s zijn allemaal gemaakt in koeienboer zijn moestuin. Wauw. Had ik maar zoveel groens staan!

50dagenmoestuinierenandijvie

Maar nee, ik had voornamelijk radijsjes (en die zijn natuurlijk al geoogst). De boerenkool die heeeel lang duurt en gelukkig al wel deze andijvie, die nu ook best goed gaat!

50dagenmoestuinierensla

En daar begint sla te groeien, yes!

50dagenmoestuinierenspinazie

En twee weken geleden gezaaid, spinazie. Lekker!

50dagenmoestuinierengroenlof

En natuurlijk hebben we de eerste andijvie al geproefd, in mijn favoriete pitabroodjes gerecht. En het was lekker!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *