Hoe de koeien weer naar buiten stormen


Happy cows are the prettiest
en blije koeien zijn hier vandaag zeker! Al een week stonden de koeien bij de staldeur te wachten tot ze weer naar buiten mochten. Blijkbaar ruiken koeien ook heel goed dat het voorjaar er weer aankomt. En vandaag was het zover, ze mochten eindelijk naar buiten. En ik zag voor het eerst van dichtbij hoe dat eraan toe gaat.  Vorig jaar miste ik het moment en dat was echt flink balen! Maar nu stond ik klaar hoor, met camera en alles in de aanslag. Er is niets zo gaaf als ze allemaal naar buiten zien rennen op naar de plaats waar ze horen, lekker buiten in de wei!

Vlak voordat koeienboer de deur open doet voor de koeien, hoor ik al een heleboel gerammel. Ze staan de dringen voor de deur en voelen precies aan wat er gaat gebeuren. En dan vliegt de deur open, rent koeienboer naar buiten en stormen alle koeien achter elkaar voorbij. Het is een wirwar van trappelende voeten, kalfjes die ertussen door piepen en vooral heel veel blije staarten in de lucht. Af en toe sjokt er een oud baasje voorbij, die zich niet meer op laat jutten door de rest. Sommige koeien stormen met de rest mee, om vervolgens heel verbaasd tot stilstand te komen. Ik zie ze denken, wat is nu ook alweer de bedoeling van dit alles? Sommigen draaien om en keren terug naar hun veilige stal, anderen razen compleet de verkeerde kant op.

Ja, het is heftig dat voor de eerste keer naar buiten gaan, met je poten in de modder kunnen stampen, en je weg moeten vinden naar de wei. Zo blijkt. Maar het is vooral een blije aangelegenheid, om de beesten zo ontzettend enthousiast te zien. Na die staat van dolle enthousiasme, of complete verwarring heerst er namelijk ultieme tevredenheid in de groep. Alle koeien vinden hun weg uiteindelijk wel en daar staan ze dan nog steeds met staarten in de lucht, grazend in het lang gegroeide gras. Af en toe rent er eentje enthousiast achter haar dartelende kalf aan. Het leven in de wei is mooi.


Eerste rang kijkplek!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *