In vijf minuten opruimen, oh nee

opruimen

Opruimen, schoonmaken, huishouden. Not my thing. Heel vaak probeer ik dan ook iets te verzinnen waardoor het makkelijker kan. Ik wil zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan huishouden én een schoon huis hebben. Waarom kan dat niet? Ik beken, ik ben een ramp in huishouden. Rommel maken kan ik namelijk erg goed en dat is voor schoonmaken niet heel handig. Ik probeer van alles, maar tot nu toe lijkt niets te werken. Ik beland steeds weer bij het begin. Rommel en weer opruimen, niet goed weten hoe en daardoor als een kip zonder kop het huis door vliegen. Ik testte het vijf-minuten-opruim rondje uit, dat klonk mij in de oren als een methodiek voor het behalen van resultaat in weinig tijd. Het verliep niet echt succesvol.

‘vijf minuten opruimen!’ klinkt er door het huis. Mijn man springt overeind en kijkt mij aan. Oh ja, dat is waar. Tegen de rommel hebben wij dit verzonnen. Iedere dag wordt er een keer ‘vijf minuten opruimen’ geroepen. En dan staan we allebei op, vliegen als een gek door het huis, verzamelen alle rommel en stoppen het op plaatsen waar het wel thuis hoort. Dat is het idee.

Mijn man kwam hiermee aan nadat ik weer eens had gevraagd of hij even wilde helpen met het opruimen, omdat de fotograaf die dag kwam om foto’s van ons huis te maken voor de verkoop en ik voor de zoveelste keer niet op tijd gestart was met het opruimen. Daar moest een oplossing voor komen. Enthousiast verkondigde hij dat hij een idee had (google knows all), iedere dag even vijf minuten opruimen. Zo voorkom je teveel troep en houd je schoonmaken dus makkelijk. Die eerste dag was hij het die enthousiast de woorden liet klinken. Jullie dachten vast, die man is gek, welke man roept dat nu!? Het was pas dag één, vandaar.

Dag twee riep ik de magische woorden en gingen we weer aan de slag. Maar helaas je raadt het al, na een week liep ik in mijn eentje rond om op te ruimen en na die week hadden we beiden geen zin meer om het te roepen. In sommige laadjes begon het toch iets rommeliger te ogen dan verwacht. Dat hals over kop opruimen, zorgt er stiekem voor dat alles niet op de goede plek verdwijnt, of dat je even vergeet te kijken hoe de rest van de la eruit ziet waarin het verdwijnt.

Dus nee, dit is het ook niet. Vijf minuten opruimen is wel leuk om te roepen, maar niet om uit te voeren. Ik moet eraan geloven, rommel voorkom je alleen door een zeer goed werkend systeem. En anders moet je dealen met de consequenties. Even snel zit er niet in. Ik blijf braaf die ontplofte bommen opruimen op het laatste moment. Voorkomen is beter dan genezen, maar voorkomen kan ik het niet. Ik ben zo chaotisch  en vergeetachtig als wat (ontzwangeren), ik heb een kindje (rommel en kinderen hebben toch altijd wat met elkaar te maken) en ik vind niet altijd de tijd om het gelijk weer netjes op te bergen. En denk dan steeds ‘ach, gelukkig heb ik niet veel spullen en kan het nog veel erger (denk aan mijn leven in puin)’, maar toch blijft het knagen.

Wie heeft de ultieme tip? Help me out, anyone, ik zoek een goed systeem!? Mijn bureau heb ik inmiddels onder controle, door een goed werkend bakjes systeem, misschien is dat wat voor de rest in huis.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *