Ontspullen in het voorjaar, hoe ik dat doe

Nieuw (voor)jaar nieuwe kansen! En zo’n fresh and shiny start vraagt om opruiming. En wat ik dan heel graag doe is even opnieuw ontspullen. Weg met alle dingen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Minder spullen zorgt namelijk voor meer rust in je hoofd, omdat je niet meer aan al die spullen hoeft te denken! Klinkt goed toch? Maar waar let ik allemaal op bij dat ontspullen?

‘Heb ik dit echt nodig?’

Ik zoek alle kastjes uit. Van keukenkastjes tot lades in de slaapkamer. Daarbij stel ik bijvoorbeeld de vraag ‘heb ik al die kookspullen echt nodig, of heb ik ze het afgelopen jaar bijna niet gebruikt?’. En voor alle spullen geldt eigenlijk, dat ze weggaan als het antwoord ‘Nee’ is. Ik blijf anders toch eeuwig denken dat ik ooit eens iets wil maken met… Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Het is vast een onhandig apparaat, of een ongezond ingrediënt dat ik beter gewoon weg kan doen ;). En zo ga ik alle kastjes na. Ik heb natuurlijk toch weer ergens onnuttige spullen verzameld die in mijn lades verdwenen zijn, of ik was toch weer eens gezwicht voor een bepaald item (dat ik daarna nooit gebruik). En dat moet ik nu dus even oplossen.

‘Word ik nog elke dag blij van dit item?’

Bij alle spullen die voorbij komen vraag ik mij af ‘word ik nog elke dag blij van dit item?’. Dat kan dus ook gewoon gaan over iets grotere dingen in huis. Ik hou namelijk wel van gezelligheid in huis, maar niet van ‘alleen maar spullen’. Dus dan doe ik wel eens wat weg. Vooral wanneer ik het al echt heel lang heb gehad en ik er dus wel genoeg naar gekeken heb. Maar meestal hoeft dat niet, omdat ik al veel spullen niet meer heb (want ik doe dit al een paar jaar zo) en alle spullen die ik wel heb, maken me héél erg blij!

De herinnering gaat niet weg

Ik vind spullen weg doen, net als andere mensen, ook gewoon heel moeilijk. Er zitten zoveel herinneringen aan sommige dingen, ook al gebruik ik ze nooit meer. Denk maar eens aan bepaalde babyspullen! Maar hoe hard ik ook wil ontspullen, ik kan ze dan niet wegdoen. Ook dié drempel moet ik dus overheen. Soms helpt het om een foto te maken van dat bepaalde ding. Andere keren moet ik echt met mezelf afspreken dat ik de dingen die ik uitzoek en niet nodig heb, meteen weggooi. Anders lukt het me niet meer. De herinnering gaat namelijk niet meer weg, ook al doe je de spullen wel weg. En dat is ook een goede tip om niet te vergeten.

Over focus en efficiënt werken

Doe niet alles tegelijk en niet alle ruimtes in één dag. Focus je op een deel van de dag. En ruim dan alleen de keuken op, of alleen de boekenkasten, of alleen alle lades van kasten in de woonkamer. Zo hou je focus en werk je efficiënter, omdat het je dan allemaal niet zo gaat duizelen van de hoeveelheid. En zo zie je stuk voor stuk je huis weer een beetje meer opgeruimd worden. Ook al doe je dit elk jaar en denk je dat er weinig te ontspullen valt, toch komt er altijd weer van alles tevoorschijn.

En dan nu allemaal lekker fris het voorjaar in! Kom maar op met dat goede weer, kom maar op met die parasollen. Ik zit er bijna klaar voor!

 

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

One Comment

  1. Dit zijn best goede tips! Ik ben nu vanwege de verhuizing nog bezig met spullen uitpakken en inruimen. En je hebt toch altijd meer spullen dan je denkt. En de meeste spullen heb ik gewoon al een halfjaar niet meer gebruikt, en eigenlijk kan ik goed zonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *