Waarom ezels mij zo ontzettend leuk lijken

In een vorige blogpost vertelde ik dat ik in de toekomst wel ezelwandelingen zou willen organiseren. Die droom ontstond natuurlijk nadat ik had bedacht dat ezels echt heel leuk zijn. En ik ben een denker, in plaats van een doener. Ik ging dus eerst grondig op onderzoek uit. Ik las allerlei verhalen van mensen die met ezels werken/leven en bekeek hun struikelblok, maar ook uitdagingen. Ik zocht zelfs van alles op over de regelgeving omtrent dit alles én ik heb mij dus eerst heel erg verdiept in alle dingen die je regelen moet, voordat die ezels er kunnen zijn. En ik ben nog enthousiaster geworden dan eerst. Ik heb nog meer zin om dit avontuur aan te gaan. Misschien moet het er dan na al dat plannen en nadenken toch echt eens van komen. En mensen maken vaak lijstjes met voors en tegens. Dit zijn mijn voors.

 1. Het zijn heel eigenwijze beesten en dat past mij eigenlijk wel. Ik ben ook best een beetje eigenwijs.
 2. En ze zijn niet alleen eigenwijs, maar ook slim. En dat vind ik heel boeiend aan een ezel. Ze worden vaak afgeschilderd als een ‘minder mooi’ exemplaar dan bijvoorbeeld paarden (en een beetje dom), maar ze hebben echt hun eigen charme. En als je die ziet, dan zijn het volgens mij één van de mooiste beesten op aarde. Echt wel hoor!
 3. Omdat ik overal hoor dat ze heel erg lief zijn en sociaal. En dat lijkt mij best een must met kinderen. Een groot paard vind ik toch een beetje eng. En alhoewel ezels flink kunnen trappen, zien ze er toch een stuk onschuldiger uit. En dat sociale is echt heel mooi om te zien in groepen ezels.
 4. Je kunt ermee wandelen! En dat doen ze dus niet als het heel hard waait of slecht weer is. Ik hoorde iemand vertellen over een ezel die geen stap meer verder zette als het begon met regenen. En die gerust in galop terug naar zijn stal toe rende, als hij niet werd tegengehouden. Heel eigenwijs ja. En het schijnt dat je door met ze te wandelen allerlei van deze avonturen meemaakt. En gek genoeg, maakt dat mij blij. Soms zal zo’n avontuur heel spannend zijn. Je kan bijvoorbeeld zo bijna een sloot ingetrokken worden, als je ezel ineens wilt vluchten. Maar ik denk ook dat je er veel van leert en dat er daarnaast veel van die mooie momenten tussen zitten.
 5. En dan kom ik bij het volgende punt. Ze laten je anders kijken naar de wereld. En dat is zo met ieder beest. Door je te verdiepen in hun doen en laten, ga je zelf ook de wereld een beetje anders zien. En ik vind het tof om daar meer over te leren en te kijken hoe een ezel de wereld om zich heen ervaart.
 6. Ze zijn hier makkelijk te verzorgen! Alle nodige dingen zijn al aanwezig. Er is een stal. Ze kunnen naar buiten. Voer is zo te regelen en ze kunnen gemakkelijk meedoen op de boerderij. Ze hebben natuurlijk hun eigen specifieke verzorging nodig, maar als we die hier niet kunnen bieden dan weet ik het ook niet meer.
 7. Ze zijn graag buiten en dat betekent dat ik ook veel buiten mag zijn voor hen! En buiten werken vind ik best heel fijn. Lijkt mij dus gewoon helemaal goed om iedere dag ook tijd te nemen voor mijn ezels.

Dan rest mij nog één tegen. Ze maken wel een beetje veel lawaai en onze mogelijke ezelstal is niet echt heel ver van ons huis vandaan. En toch denk ik dat er ergens in de toekomst op mijn blog een bericht zal verschijnen dat het zover is en dat er twee ezels staan.

En ja, op de foto staan gewoon maar kippen. Maar probeer maar eens ergens een ezel vandaan te toveren, als je net inspiratie hebt om over ze te schrijven.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

One Comment

 1. Grappig, per toeval op je site terecht gekomen
  Ik zocht naar bekende stereotypen over ezels, zoals zijn ze werkelijk eigenwijs?
  Ik vind ze werkelijk grappige dieren en het doet mij pijn, om ze te zien ploeteren als lastdieren (in aziatische landen) en lijden
  Tot een paar jaar terug, had ik een ‘ezel vriendje’ in Leiden
  Hij stond met een stel paarden op een braakliggend terrein t.o. het Leidse Hollyday Inn
  Ik bezocht ze bijna elk weekend en verwende ze met verse wortelen
  Dieren en speciaal deze dieren die ik bezocht, is zo rustgevend, ik kon er uren staan en naar ze kijken

  Heel jammer, dat stuk terrein werd opgeheven als graas wei en moest plaatsmaken voor een
  bouwterrein t.b.v. een te bouwen tunnel
  Bij navraag bij gemeente Leiden, bleken die dieren eigendom te zijn van de plaatselijke draaiorgel man
  Het stuk grasland is weer terug in de oude toestand, sinds de tunnel klaar is
  Maar de dieren zijn nooit meer terug gekomen, heel spijtig
  Vaak rij ik met de auto rond en bekijk plekken waar ik paarden zie staan en onthou de plek,
  of ik ze de volgende keer weer zie staan
  Vaak is dat niet het geval, de vaste plek in Leiden mis ik nog steeds

  Ik moest dit verhaal even kwijt omdat je site mij er aan herinnerd

  Groeten,
  Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *