Waarom het wèl heel leuk is om de vrouw van een koeienboer te zijn

vrouwvankoeienboer
Ik schreef ooit waarom het niet altijd handig is om de vrouw van een koeienboer te zijn en dat deed ik overduidelijk met een knipoog. En nu is het tijd om het vervolg daarvan in te vullen. Waarom het wèl heel leuk is om de vrouw van een koeienboer te zijn!

– We hebben koeien! En dat vind ik echt een hele leuke reden om vrouw van de boer te zijn, haha. Ik zei al eerder dat ik vroeger nog een beetje aan ze moest wennen, maar nu vind ik ze echt heel leuk. Ze zijn zo lekker rustig, maar wel altijd enthousiast en nieuwsgierig. En als ik naar buiten kijk en ze staan die dag in de wei naast ons huis dan is dat echt heel tof. Ik blijf me erover verbazen dat ik hier nu woon en ik ze eindelijk van zo dichtbij mee kan maken.

– Koeienboer is vaak hard aan het werk, maar is ook veel momenten thuis. We eten gezellig samen en dat kan iedere maaltijd van de dag. En als we spontaan zin hebben om iets leuks te gaan doen met z’n allen, dan kan dat dus ook. Kijk, er moet natuurlijk geen belangrijk werk liggen op die dag, maar er zijn gelukkig genoeg dagen dat het rustig is en dan gaan we dus ineens op woensdag een middagje weg. Hebben we midden in de week zin in weekend? Dan kunnen we best doen alsof het zaterdag is en dan zaterdag hard werken.

– Ik leer heel veel nieuwe dingen en dat blijft iedere dag eigenlijk wel zo. Soms ga ik mee naar cursussen of open dagen en leer ik ineens allemaal dingen over kruiden bij de koeien, hoe je bomen in je land kan inschakelen, wat permacultuur nu eigenlijk inhoudt, zie ik de knetter gaafste koeienstallen, de nieuwste gadgets op boerderij gebied en proef ik nieuwe biologische hapjes op bio beurzen. Het is allemaal best tof en leerzaam en totaal niet wat ik zelf gestudeerd heb. Leuk om hier ook iets van te leren en bijzonder dat ik hier altijd mee naartoe mag als ‘boerin’ en vrouw van.

– Omdat koeienboer eigenlijk voor twee werkt, mag ik thuis voor de kinderen zorgen. Toen ik nog voor de klas stond had ik het best naar mijn zin, maar nu ik Marre en Saar heb geniet ik ook zo van het thuisblijfmoederen. Ik kan met heel veel zekerheid zeggen dat ik hierin de beste keuze heb kunnen en mogen maken. En ik ben heel blij dat ik dit kan doen nu. En dat kan allemaal natuurlijk dankzij koeienboer.

– Mocht ik in de toekomst wel willen werken en mijn boer willen helpen, dan is hier ook genoeg te doen. En eigenlijk kan ik dan ook best veel toffe dingen verzinnen. Kijk maar eens wat er allemaal te doen is op die boerderijen. Kinderfeestjes, groentewinkels, educatieve activiteiten, het is allemaal mogelijk. Leuke bijkomstigheid en je weet maar nooit.

– Koeienboer zorgt wel voor de nodige spanning en sensatie. Kalfjes die ontsnappen uit hun wei en spoorloos verdwenen zijn. Inkuilen (proberen je gras droog van het land te krijgen, om het vervolgens op te slaan als eten voor de koeien in de winter) als het ineens keihard gaat regenen (en dat betekent stress!). Je naar huis haasten omdat de robot storing heeft. Je kan niet zeggen dat het saai is, zeker niet. Oh en die ontsnapte kalfjes worden elke keer weer op tijd gevonden hoor. Meestal zijn ze gewoon even gaan wandelen naar een weitje verderop, dus daar mag ik wel om lachen.

En dat was mijn lijstje! Hopelijk vonden jullie het leuk om hier iets meer over te lezen. Ik vond het wel heel leuk om op te schrijven, in ieder geval.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

  1. Wat een leuk inkijkje! Het zal een hele omslag zijn, leven op een boerenbedrijf, als je dat niet kent, maar er is wel altijd wat te beleven.
    Ik vind het ook leuk welke werkzaamheden jij hebt bedacht om evt. te doen op het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *