7 dingen die mijn peuter doet als ze het er niet mee eens is

peuter
Het is niet verrassend als ik vertel dat peuters nogal een eigen willetje hebben en dat ze niet altijd de meest redelijke verzoeken indienen. Er gebeurt een heleboel in deze levensfase en een peuter kan heel eigenwijze, maar toch ook heel grappige ideeën hebben. De afgelopen tijd heb ik die wilde plannen van mijn dochter eens bijgehouden, om eens een keer te vertellen hoe dat eraan toe gaat in het hoofd van een peutertje. Het is niet altijd makkelijk om klein te zijn en daarom verzin je soms de gekste dingen om iets voor elkaar te krijgen. Dit is wat mijn peuter doet, wanneer ze een beetje eigenwijs is en iets echt gedaan wil hebben.

  1. Niet naar bed willen, omdat ze al het speelgoed dat ze mee wil nemen niet alleen kan dragen. Er ontstaat paniek. De keuze is enorm en dat is niet altijd makkelijk. En als je dan maar twee dingen mag kiezen iedere avond, dan raak je wel eens in paniek en sta je met man en macht te proberen om toch alles in je handen te proppen, met als resultaat knuffels op de grond en een huilbui.
  2. Toch liever een boterham met jam willen eten in plaats van worst, omdat ze ineens die jampot in beeld krijgt. Op dat moment pak je toch gewoon al je stukjes boterham bij elkaar, leg je ze snel naast je bord en roep je hard ‘op, jam in!’. Je weet maar nooit of iemand erin trapt.
  3. Roepen dat ze naar buiten wilt, zodra iemand het woord buiten in een zin gebruikt. Ze raakt een beetje van slag als er dan niemand met haar naar buiten gaat.
  4. Huilen als ze aan mij vraagt om ‘die!’ te pakken en ik dan niet begrijp wat ik precies moet pakken. Die! En nu graag!
  5. In paniek raken als er iemand zomaar wegloopt zonder te vermelden waar ze heen gaan. Wel graag eerst even vertellen dat je iets gaat pakken in de gang, naar de wc gaat, weer moet werken bij de koeien of als Saar ineens een schone luier moet.
  6. Zeggen dat ze wel even op de bank gaat slapen, als ze geen zin heeft om naar bed te gaan. Als je zus ook in de box slaapt, waarom jij dan niet op de bank?
  7. Met de loopauto door het huis rijden en heel blij kijken, vervolgens binnen een minuut besluiten dat ze eraf wil, van de auto af geholpen worden en dan gaan huilen, omdat je er toch liever op had willen zitten. En dat proces herhaal je gewoon drie keer.

Het is mooi om deze periode mee te maken en ik ben wel eens bang dat ik het allemaal ga vergeten. Dat ik over een tijdje niet meer weet wat voor gekke dingen ze toen uithaalde. Dat ik niet meer weet wat voor grappige uitspraken ze deed en dat deze periode gewoon een beetje vervaagd, door alle nieuwe dingen die nog staan te gebeuren. Ik hoor namelijk heel vaak om mij heen dat ik dit ga vergeten, zou toch jammer zijn! Ik vind dat peuters soms best heel vindingrijk zijn als ze iets heel graag willen. Af en toe begrijp ik er helemaal niets van en dat maakt (grappig genoeg) dat ik nog meer hou van dat kleine eigenwijze meisje.

 

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *