6x Waarom je zo gelukkig wordt van fietsen

Fietsen, het is iets waar ik al heel mijn leven erg blij van word. En nee, ik sta ook niet te jubelen als het buiten stortregent en dan pak ik net zo lief de bus als jij. Maar er is wel iets aan fietsen dat mij altijd erg gelukkig maakt. En het is ook aangetoond dat Nederlanders gelukkiger zijn, omdat ze zoveel fietsen. Zou het dan echt waar zijn dat je gelukkig wordt van fietsen? Even kijken of ik daar wat redenen voor kan verzinnen. Niet omdat je van mij moet fietsen, maar gewoon voor als je op de fiets moet stappen in dit winter weer en je even niet meer weet waarom je dit zou moeten doen.

– Het brengt je op de mooiste plekjes op deze aardbol. Met de fiets bereik je plekken die je met de auto of lopend nooit bereikt. Met lopen bereik je wel mooie plekken, maar je komt nooit zo ver. Of nooit dichtbij genoeg, het is maar hoe je het bekijkt. En de auto vind je natuurlijk toch vooral bij drukke wegen. In de polder kun je ook wel autorijden. Maar kun je ook afstappen, naar de zee toelopen en de zeelucht inademen? De natuur ervaren met hart en ziel, nog koud en uitgeput van het harde trappen (voor de extra natuurervaring). Nee, dat kun je niet.

– Fietsen geeft je het gevoel dat je leeft. Trappen tegen de wind in, keihard fietsen door de regen. Je adrenaline stijgt en je bent volop in beweging. Dat geeft meestal na afloop een flinke power boost. En die power boost maakt weer gelukkig. Het is namelijk heel erg stoer als je toch door de regen bent komen fietsen. Het is gaaf als je steeds weer sneller kan trappen en zo steeds eerder op je plaats van bestemming aankomt. En het is helemaal goed voor je zelfvertrouwen als je niet meer terugdeinst voor een vleugje wind (wel oppassen als het te hard waait hoor).

– Dan kom ik dus nog even terug op dat zelfvertrouwen. Fietsen is goed voor je zelfvertrouwen, omdat je het helemaal zelf moet doen. Je moet zelf opstappen, trappen, remmen, gaaaan. Jij bent degene die de prestatie levert en dat geeft je alweer na afloop een goed gevoel over jezelf.

– Buitenlucht is goed voor je en daar krijg je meer dan voldoende van binnen als je fietst. We hebben allemaal onze zon uurtjes nodig en daarvan zijn er in de winter toch al te weinig. Ieder beetje is dus mooi meegenomen. Ook dat beetje zon, dat verschuilt gaat achter de wolken.

– Van samen fietsen word je ook heel blij. Mensen doen graag dingen samen en samen fietsen schept een band. Het is gezellig, je kunt over van alles praten. En als het regent dan ben je tenminste niet alleen. Moet je dus heel vaak fietsen in de winter? Probeer dat dan eens niet alleen te doen!

–  Er gaat een verhaal rond dat mensen die vaker fietsen gelukkiger zijn. Niet geschoten is altijd mis, dus het is het proberen waard toch?

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *