Had ik het net nog over een lijst boeken die je echt moest lezen, ga ik het nu hebben over boekenwurmen. Je raad het al, het is boekenweek! Woensdag start de kinderboekenweek en dat betekent dat het de hoogste tijd is om wat boekenplezier in het zonnetje te zetten. Niet elke dag hier hoor, maar wel in jouw eigen week natuurlijk. Het zijn van die kleine dingen waaraan je ze herkent, die boekenwurmen. En dat zijn wel deze dingen.

  1. Je verstopt overal boeken. Boeken op je nachtkastje, in je handtas, op tafel (waar ze niet horen). Er zijn op veel plekken in jouw huis boeken te vinden en je komt er dus altijd ergens eentje tegen.
  2. Je boekenkast puilt uit en er staan teveel boeken in. Grappig weetje: in ieder geval een derde van die boeken heb je waarschijnlijk niet eens gelezen. Je houdt zo van boeken dat je ze steeds mee neemt en je er vervolgens niet aan toe komt om ze allemaal te lezen. En dat terwijl je nog wel zoveel leest. En iedere keer weer heb je de gedachte ‘ahh dat boek, ga ik echt nog lezen hoor’.
  3. Wanneer er films in de bios draaien wil jij eerst het bijbehorende boek lezen. Je weet altijd zeker dat het boek veel beter geschreven is dan de film, want het boek was er eerst. En je moet elk detail weten, voordat je die film in het echt gaat bekijken natuurlijk. En dan zijn ze altijd de helft vergeten daar op dat grote scherm.
  4. Je wordt razend enthousiast bij het zien van boeken. Je kunt uren doorbrengen in de boekenwinkel, maar kan ook lekker los gaan op een boekenmarkt. Zie je een rommelmarkt met een boeken afdeling, dan dwaal je altijd even af.
  5. Je leest iedere maand een boek uit, ook als je eigenlijk helemaal geen tijd hebt. Soms zijn dat er zelfs meer, maar niet alle boekenwurmen kunnen evenveel boeken aan.
  6. Het is extra leuk als iemand anders ook zo’n boekenwurm is en dan kun je heel lang praten over dat ene boek of die ene serie en de boeken die jullie allebei nog willen lezen.
  7. Je vind het heerlijk om even weg te dromen in een andere wereld en je te bemoeien met die levens. Je kunt daar helemaal in opgaan en de tijd vergeten als je leest. Lezen geeft je echt veel rust en ontspanning.
  8. Je houdt niet zo van spelfouten en slecht lopende zinnen. Dat komt omdat je inmiddels al zoveel letters en woorden hebt verslonden, dat je heel goed weet hoe het in elkaar zit en hoort te zijn. Spelfouten leiden af van het verhaal en kromme zinnen zijn niet om doorheen te komen.
  9. Je koopt niet alleen boeken voor jezelf, maar ook graag voor vriendinnen. En natuurlijk word je ook heel enthousiast als jouw eigen kleine kindje ook van boeken houdt. Ik denk zelfs dat de boekenkast van die lieve schat ook al aardig grote vormen aanneemt.

Hoe zit dat bij jou, ben jij zo’n echte boekenwurm?