‘Don’t just always see the negative’

Don’t just always see the negative, een zin die ik steeds voorbij hoor komen in mijn hoofd, wanneer ik denk aan alle lastige fases in het moederschap. Niet omdat ik zelf altijd het negatieve zie, maar omdat ik zoveel negativiteit voorbij zie komen over het moederschap. Een gevoelig punt dat opvoeden, en het geeft veel zorgen en onzekerheden met zich mee. Maar don’t just always see the negative.

Zoveel berichten komen voorbij van ouders die opzien tegen slapeloze nachten, en ze zijn ook ruk! Zoveel berichten over babyvoedingen die niet lekker lopen, peuters met driftbuien en nog meer van dat soort moeilijke dingen in het opvoeden. Het is niet altijd makkelijk. Maar het is ook niet altijd iets waar we ons zoveel zorgen om hoeven maken. Wie zegt er namelijk dat baby’s moeten doorslapen? Wie zegt er dat 5 voedingen per dag beter is dan 10? En wie zegt er dat driftbuien voorkomen moeten worden? En belangrijker dan die vraag; wie zegt er dat die waarheid klopt?

Er zijn zoveel meningen en zoveel verschillende opvoedingsstijlen dat het meer dan logisch is dat je tegenwoordig vaker twijfelt. Ook social media zorgt ervoor dat je vaker het gevoel krijgt dat het bij de ander makkelijker/beter/rustiger verloopt. Maar iedereen heeft zijn eigen struggles. En iedereen heeft eigen gevechten te overwinnen.

Ik denk dat het heel erg belangrijk is om niet altijd te luisteren naar wat ‘hoort’. Je wordt veel gelukkiger van het volgen van je eigen hart. En wanneer je het gevoel loslaat dat je meteen doorslapende kinderen moet hebben, ga je veel minder negatieve dingen zien. Je hoeft dan namelijk niet te balen dat het weer is ‘mislukt’. Je hoeft niet te balen dat het niet gaat, zoals bij de rest. Het gaat bij de rest namelijk ook soms niet.

Iedere keer dat jij probeert je kindje naar bed te brengen en het mislukt, mag je jezelf complimenteren dat je het zo goed hebt geprobeerd. Je mag trots zijn dat je de zorg voor je kind zo goed draagt en dat je altijd voor je kleintje klaarstaat. Dàt is namelijk wat echt belangrijk is. De dingen gaan niet altijd zoals ze horen. Er komen problemen voorbij in het opvoeden die je op moet lossen. En het gaat er dus niet om dat je geen problemen hebt, maar dat je er bent om die problemen op te lossen.

Als we dat nu eens met zijn allen heel goed gaan onthouden, dan is het misschien niet nodig om je steeds zo rot te voelen over een ‘mislukking’. Dan is het niet nodig om zo streng voor jezelf te zijn dat je het mooie minder goed ziet. Het is zo jammer dat die twijfels zorgen voor zoveel onzekerheid en onrust.

Je bent al een perfecte ouder als je het iedere dag opnieuw probeert. En je bent fantastisch als je iedere dag weer opstaat om er voor te gaan. Maar je bent het ook wanneer je het een dag niet ziet zitten en het toch doet. En je bent het als je je kinderen even bij de oppas laat, opnieuw oplaadt om er daarna weer te kunnen zijn. Zorgen voor jezelf is minstens zo belangrijk. En wat de rest zegt, dat doet er eigenlijk niet toe. De hele wereld heeft een mening en die kunnen we niet allemaal hetzelfde hebben. Er zijn meerdere waarheden en the only thing that matters is dat jij jouw eigen waarheid doet.

The only thing that matters, is dat jij jouw eigen waarheid doet

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *