Hoe kom ik van dat uitstelgedrag af!?

Het is ongelooflijk hoeveel manieren ik weet om dingen uit te kunnen stellen. Afgeleid worden is één van die ergste dingen. Maar eigenlijk laat je jezelf afleiden. Daar zit je dan voor de honderdste keer achter je computer, en je probeert te tikken als een gek. Voor je scriptie, dat boek dat je altijd al wilde schrijven, je presentatie die je voor je werk moet voorbereiden, en al die andere dingen die ongelooflijk veel tijd in beslag nemen en waar je maar van blijft weg lopen. Al is het maar doordat je verdwaalt raakt op het internet, omdat je ineens zo nodig tussendoor wilt opzoeken hoeveel woorden een gemiddelde thriller eigenlijk heeft. En zo ben je weer een half uur verder, zonder geschreven woorden op je scherm. Hoe kom ik van dat uitstelgedrag af!

Plan een uitstel-half-uur-in

Het ergste wat ik kan doen, is doen alsof ik niet ga uitstellen. Want er komt altijd behoefte om uit te stellen en er komt altijd een tijd waarop je even de focus niet op je werk wilt hebben. En misschien moet je heel erg lachen dat ik je nu aanmoedig om juist uit te stellen, maar zo gaat het je helpen. Plan het dus in, zodat je die tijd niet ineens achteraf onnodig kwijt bent. En laat je dan ook een half uur lang heerlijk afleiden, dwaal af, doe je gekke ding en struin rond op social media. Overal waar je niet moet wezen. Al die afleidende dingen zijn als het goed is nu uit je hoofd. En omdat je natuurlijk braaf een wekkertje hebt gezet, kun je na een half uur STOPPEN. En dan is alles wat afleidt al gedaan. Je hebt je laten gaan en je hebt nu vast en zeker genoeg discipline om jezelf weer bij elkaar te rapen en je te focussen op dat wat jij af wilt maken.

Bepaal je tijd die je eraan wilt besteden/hak het in stukken

Gooi alles waar je niet mee bezig bent aan de kant. Clean desk policy. Zet je thee klaar en maak een vooraf bepaalde tijd vrij voor de klus die je moet klaren. Wil je een uur fanatiek schrijven aan je boek? Maak dat uur vrij. Wil je een half uurtje bezig zijn met je voorbereiding van een presentatie? Zet dat half uur je telefoon op stil en ga aan de slag.

‘Misschien is het doel, ik moet dit afmaken te groot’ 

En te onduidelijk in jouw hoofd. Het lijkt zo ver weg dat je er niet aan wilt beginnen. Door een tijd in te plannen om een stukje te doen, weet je dat dit is wat je eraan kwijt bent voor vandaag. Dat half uur is te overzien. Het maakt dat je sneller aan de slag kan en je hoofd er toe kan zetten om nu alleen aan je werk te denken. En na dat half uur ben je klaar. En mag je jezelf weer even laten afleiden. Je ziet vanzelf hoeveel tijd je nodig hebt en hoe ver je bent gekomen in dat half uur. Zo kun je elke dag tijd inplannen en ervoor zorgen dat je in een reële tijd alles af krijgt, zonder teveel stress.

Maak je taken klein

En zo kom ik ook gelijk bij het volgende punt aan. Je kunt je werk niet alleen in stukken hakken, door er steeds een vooraf bepaalde tijd aan te besteden. Je kunt je taak ook in stukken hakken, door je taak kleiner te maken. Moet je een gehele scriptie schrijven, dan is het nogal logisch dat je er steeds van wegrent. En ook het schrijven van een boek, gaat moeizaam als je alleen aan die hele lange lappen tekst denkt. Maak je taak kleiner. Start op dag één met het uitschrijven van je schrijfdoel, je verkorte verhaallijn, de personages die erin voorkomen. Maak de tweede dag een lijstje van de research die je voor dit boek moet doen en waar je die informatie vandaan gaat halen. Plan de volgende week in voor het schrijven van je eerste hoofdstuk. Of je eerste tien pagina’s. En ga zo verder. Kleine taken zijn veel beter te overzien dan één groot doel. En je behaalt je kleinere taken/doelen veel sneller. En succeservaringen zorgen ervoor dat je gemotiveerd raakt om verder te gaan.

Visualiseer je einddoel

Zie het einddoel voor je en denk daar steeds aan als je gedemotiveerd raakt. Jouw doel is cool. Als je twijfelt aan jezelf en even niet meer snapt waarom je hier mee bezig bent, denk dan aan alles waar je het voor doet. Denk aan dat prachtige diploma waarmee je jouw droom kan realiseren. Of aan al die mensen die je helpt met jouw presentatie voor een gelukkiger leven met jezelf. Zie voor je dat jij jouw droom behaalt en visualiseer dat steeds. Dat moet er wel voor zorgen dat jij de focus houdt. Jouw droom is belangrijk en zodra je dat weer voor je ziet, dan is afleiding totaal onnodig. Jij kan dit. 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *