Hoe vaak heb jij gehoord dat je in je volwassen leven altijd maar nuttig bezig moet zijn? Dat werken heel erg belangrijk is voor je ontplooiing, zelfontwikkeling en je zelfstandigheid. En hoe vaak heb je gedacht dat er geen ruimte of tijd was voor jouw hobby’s. Voor die ene gitaarles in de week, die middag waarop je naar schildercursus zou willen gaan, of de dagen waarop je het liefste zou beginnen met het schrijven van je eigen boek, zodat je niet altijd voor een baas hoeft te werken. Die ruimte en tijd voor hobby’s gaat vaak verloren, door de gedachten aan alle andere belangrijke dingen die er te doen zijn. En die gaan immers voor. Maar ik vind dat niet helemaal op zijn plek. Jouw talent mag er zijn, jouw wensen om wat meer (on)nuttige dingen te doen zijn helemaal niet raar. Ik ben ervan overtuigd dat je meer tijd mag nemen voor jezelf en jouw talent en dat juist dit je goed gaat doen.

Tegenwoordig is er zoveel mogelijk. We zijn niet meer hele dagen bezig met met het schrobben van ons wasgoed, de rolverdelingen zijn totaal veranderd en het lijkt alsof er meer en meer mogelijk is. Toch schuilt hier de valkuil dat creativiteit verloren gaat in alle andere dagelijkse bezigheden die we onszelf nu gegeven hebben. We kunnen meer, dus we doen ook meer. En daar gaat het vrije moment.

Maar degene die tijd nemen voor hun talent zie ik steeds vaker ontpoppen tot ondernemer mèt hun talent en dat zegt zoveel over de zin van tijd nemen voor jouw creativiteit. Het is één van die dingen waarom ik stopte met werken. Ik deed zoveel, dat ik geen lucht meer kreeg voor alle andere mooie dingen (en oké, ik wilde er héél graag voor mijn kinderen zijn, en nog). Ik wilde meer ruimte voor alle andere mogelijkheden. Mogelijkheden die meer bij mij zouden passen. Ik wilde heel graag werk creëren waar ìk gelukkig van zou worden en niet het werk doen waar mijn baas gelukkig van werd.

Ik leerde in deze tijd dat er buiten nog veel meer te ontdekken was, bijvoorbeeld in de notenboomgaard. Ik leerde dat ik best wel goed ben in moestuinieren (als ik er maar de tijd voor neem). En ik leerde dat ik ontzettend veel te schrijven had en wilde zeggen op papier en dat je daarmee ook dromen waar kunt maken. En vanaf dat punt ben ik alleen maar meer en meer energie gaan steken in alle dingen waar ik creativiteit in kwijt kan. Ook wanneer ik dacht dat mensen de volgende soort dingen zouden zeggen:

’tuinieren is voor als je met pensioen bent’

‘haken is wel leuk, maar dat kun je toch niet hele dagen doen’ (ik voel hier zelfs de behoefte om te zeggen dat ik dit natuurlijk niet heel de dag aan het doen ben)

‘waar doe je het allemaal voor, je kunt beter een gewone baan nemen’.

‘Je kunt wel gezellig blogjes typen hele avonden, maar wie leest dat nou’.

Deze dingen zijn mij nooit gezegd, maar ik heb ze zelf gedacht. Het zijn die woorden die door mijn hoofd rondspoken, wanneer ik bang ben dat ik mijn tijd niet nuttig genoeg besteed en deze dingen niet gaan opleveren wat ik ermee wil bereiken. Het zijn de woorden waarvan ik bang ben ze te horen van een bekende. Maar hier is de eye opener:

Al deze dingen die soms zo ontzettend voelen als gewoon ‘een beetje vrije tijd’ zijn voor heel veel andere mensen echt hun dagelijkse gang van zaken. Er zijn mensen die hier hun brood mee verdienen. Nee, niet met een moestuinTJE, maar wel al met bijvoorbeeld kleinschalige fruitteelt (vaak vanuit moestuinliefde). Mensen die geld verdienen door haakpatronen te verkopen, websites vol haakinspiratie en veel bezoekers, wolwinkels zelfs. Er zijn ontzettend veel influencers tegenwoordig, businessbabes, bloggers die hun geld verdienen met schrijven, en ook tekstschrijvers die social media posts voor anderen maken. Wie had ooit gedacht dat schrijven op social media werk kon zijn?

Wat ik hiermee wil zeggen, stop juist zoveel mogelijk tijd in jouw talent. Oké je moet natuurlijk werken, of voor de kinderen zorgen en dat geeft niks. Ook die dingen geven voldoening, zijn belangrijk, goed voor je eigenwaarde en het is natuurlijk wel zo fijn om zoveel mogelijk waardevolle dingen te doen. Maar daarnaast is het helemaal oké om lekker veel tijd te besteden aan creatieve dingen. Mijn overtuiging is niet dat je dan onnuttig bezig bent, dat het minder belangrijk is dan je huishouden of dat je beter andere dingen kunt doen. Creativiteit is héél waardevol en het is nooit verloren tijd. Je weet nooit wat er allemaal kan ontstaan na het starten van een simpele blog (of moestuin).

Ps. Dat betekent natuurlijk niet dat alle creativiteit moet leiden tot je inkomsten ermee verdienen, maar ik zal het later hebben over de andere positieve kant van het gebruiken van je creativiteit.