Vertrouwen op je eigen kracht

Het is niet altijd makkelijk om gewoon te geloven in je eigen dromen en er voor te gaan, wat iedereen ook zegt. Commentaar naast je neerleggen valt niet altijd mee. Vertrouwen op je eigen kunsten is soms moeilijk. En het kost veel tijd en moeite om iets op te bouwen. Maar de laatste tijd ben ik er wel achter gekomen dat vertrouwen op je eigen kracht juist wel datgene is wat je verder brengt. Hoe positiever jijzelf denkt, hoe meer positiviteit je aantrekt. En hoe meer positiviteit je aantrekt, hoe meer positieve dingen er ontstaan. Ik wil je vandaag graag meegeven dat je altijd kunt vertrouwen op je eigen kracht en dat waar iedereen opgeeft, jij niet hoeft te stoppen. Natuurlijk is hulp soms fijn en moet je vooral niet alles alleen doen, maar in je kracht staan helpt. Waarom ik het hierover heb? Omdat de writerscommunity stopt in deze vorm en op een andere voet verder gaat, meer voor professionals. En ik mij juist had aangesloten, omdat ik niet vertrouwde op mijn eigen kracht. Dat veranderde daar heel snel. En nu heb ik daar dus iets over te zeggen.

Ik ging bij de writerscommunity omdat ik niet helemaal zeker wist hoe ik alles voor elkaar zou moeten krijgen wat ik wilde bereiken. Ik wist niet goed hoe ik het aan moest pakken om een boek te schrijven (en dan vooral uit te geven). Ik wist niet goed hoe ik met mijn blog meer bereik kon krijgen, zonder daarbij mijn eigen visie te verliezen. En ik had er niet helemaal het vertrouwen in dat ik het echt kon. Ik weet wel dat ik een boek kan schrijven, maar ik was te onzeker over het ‘zal dat boek wel goed genoeg zijn’. Daar heb je hem weer, ik vertrouwde niet op mijn eigen kracht. En dat heeft vooral te maken met perfectionisme, niet willen falen, en altijd het beste van mezelf willen laten zien. Maar weet je, perfect is niet altijd interessant. En ik hoef helemaal niet perfect te zijn, om te houden van wat ik doe. Het is juist beter dat ik gewoon keihard fouten maak, ervan leer en weer doorga. Dat is real life namelijk.

En toen daar dus het bericht kwam dat de community op deze manier niet verder gaat, had ik het gevoel dat ik dit veel te vroeg al los moest laten. ‘Maar ik moet nog zoveel leren’, ‘maar ik weet nog steeds niet hoe ik er kom met mijn boek’, ‘maar ik heb nog zoveel vragen over zoveel dingen’.

Maar weet je, ik ben er gewoon klaar voor. Ik ben hier nu en ik heb genoeg ideeën om het tot een succes te maken. Ik heb genoeg eigen kracht om op voort te gaan. En ik geloof te sterk in ‘doen wat je hart je ingeeft’. Ik zou dus niet eens anders kunnen dan ervoor te gaan. Ik weet soms niet wat ik aan het doen ben, maar dat is niet erg. En wat er allemaal op mijn pad gaat komen, kan ik niet precies uitstippelen. Het idee dat ik dat moet doen, ga ik loslaten.

Ik hoef niet precies te weten hoe alles werkt. Ik moet wel de kracht in mezelf gebruiken om het uit te zoeken. En die heb ik! Ik zoek alles altijd al graag zelf uit. Ik heb mezelf al van alles geleerd rondom bloggen. Ik heb zoveel inhoudelijk geleerd over websites maken/onderhouden, templates installeren en zelfs dingen in de codes veranderen en aanpassen naar eigen wens. Ik weet hoe ik logo’s kan maken. Ik kan teksten schrijven en gebruik maken van SEO. Ik heb al twee betaalde opdrachten gedaan (en ontdekt dat ik dat niet leuk vond, op die manier). En ik heb zonder daar erg in te hebben onwijs veel geleerd over fotografie en dus fotogebruik op je blog.

En alles wat ik mezelf heb geleerd heeft me hier gebracht, op dat punt waarop ik voel dat ik het lef heb om ervoor te gaan. En dat betekent dat het wel gaat lukken met dat boek schrijven. En dat betekent dat ik meer ga doen met fotografie, sterker nog ik ga keihard vechten om er mijn werk van te maken. Ik vind dit alles bij elkaar ZO GAAF! Bloggen, social media, foto’s maken, connecten, bijdragen aan het een stukje mooier maken van de wereld (met vrolijke, hopelijk inspirerende (haha) teksten) en met mooie beelden van de wereld om ons heen.

Ik heb geleerd dat ik de kans nu heb en daar heb ik alleen mijn eigen kracht voor nodig. En dat het helemaal niet erg is als ik alles nog niet helemaal onder controle heb, of als ik nog heel veel moet leren. Dat betekent niet dat het nooit gaat lukken. Leren is goed, vallen en weer opstaan ook.

En ik hoop daarom dat ieder ander (die bij de writers community zat) of die aan andere mooie dromen aan het werk is blijft vertrouwen op zijn of haar eigen kracht. Ik hoop dat je weet dat je het zelf kan en dat je niemand moet laten vertellen hoe je het leven precies moet leven. En dat je niet moet luisteren naar mensen die zeggen dat je plannen geen succes gaan hebben. Daar kan je zelf heel goed over nadenken en je weet zelf het beste wat voor jou werkt. En soms is dat beetje geluk ook net iets belangrijker dan heel veel geld verdienen. En het is niet altijd zo dat de meest ingenieuze plannen het beste slagen. Soms is juist dat plan dat je totaal niet verwacht, of dat kleine idee iets dat uitgroeit tot iets machtig moois. En dat zou jij zomaar verzonnen kunnen hebben (als je dus vertrouwt op je eigen kracht).

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

2 Comments

  1. Wat ontzettend mooi gezegd! En je hebt helemaal gelijk! Je kunt wel andere mensen of zo’n community hebben die zeggen dat je het zus en zo moet aanpakken en dat is misschien wel een fijn steuntje in de rug, maar uiteindelijk zul je toch in jezelf moeten geloven en het zelf moeten gaan doen! Ik heb superveel geleerd in het jaar dat ik bij de community zat en het heeft me echt laten groeien als persoon. Maar ik weet dat ik er nu ook klaar voor ben om het alleen te doen. En ik weet zeker dat het me gaat lukken. Als je iets echt graag wilt, je hart volgt en er hard voor werkt, komt het zeker wel goed met datgene dat je echt wil bereiken! Zo gaaf dat je echt werk wil maken van fotografie en je boek wil gaan schrijven! Weet je al waar het over moet gaan? Ik ben erg benieuwd naar wat het gaat worden 🙂

  2. De writers community was inderdaad heel waardevol, ik heb er ook heel veel aan gehad! Zo jammer he, haha. En dankjewel, ik vind het het zelf ook zo gaaf en spannend (dat ook ;)). Ik heb altijd gedacht dat ik fictie zou gaan schrijven, maar ik geloof dat ik toch eerst een non-fictie ding af wil maken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *