Waarom moeten we tegenwoordig alles plannen?

Overvolle agenda’s, ellenlange to-dolisten. Ze lijken eerder regel dan uitzondering. We vliegen overal naartoe om op tijd te zijn voor afspraken (voor de kinderen). We plannen maanden vooruit, waardoor we soms niet eens normaal de tijd meer hebben om spontaan met iemand af te spreken. En het leven raast voorbij, terwijl je bedenkt of je die afspraak er nou wel of niet nog bij zou kunnen hebben. Het is een welbekend iets. Alles is soms ook veel te leuk om te doen en we willen alles tegelijk. Ik wil alles tegelijk. Maar in de loop der jaren heb ik ontdekt dat het soms veel leuker is om geen to-do list te hebben liggen en om overvolle agenda’s gewoon te schrappen als dat kan. En ik vraag mij af, waarom moeten we tegenwoordig alles plannen?

We willen alles doen

Het lijkt erop dat er tegenwoordig zoveel kansen om te pakken zijn, dat we alles aangrijpen. En dat is ook een beetje het leven van tegenwoordig. Helemaal niets mis mee. We vinden het leuk om ons te richten op heel veel verschillende dingen. Veel meer mensen werken en dat in combinatie met kinderen vraagt ook om veel plannen. Zelfs avondjes op de bank beginnen schaars te worden. En dat is natuurlijk allemaal heel leuk en gezellig. Maar waar ligt de grens? Is het nodig om iedere afspraak te plannen of mag er ook wat ‘lucht’ in je agenda? Het is zo leuk om af en toe spontaan iets te doen. Om gewoon te kunnen zeggen dat je op vakantie wilt en een paar dagen later je spullen te kunnen pakken en te gaan (als overdreven voorbeeld).

Wees lief voor jezelf

Hoe voelt het als we onze dagen soms (vaak) zo vol plannen dat we aan het einde van de dag steeds weer moeten constateren dat onze lijst niet af is? Dat voelt heel naar. We willen zoveel, dat we ook steeds meer eisen aan onszelf gaan stellen en misschien onszelf weleens voorbij lopen. Wees dus ook een keertje lief voor jezelf. Houd in je agenda ook tijd over voor de spontane, onverwachte dingen. Probeer je wat minder te focussen op het inplannen van je dagen en iets minder vaak vooruit te denken als dat niet hoeft. Het is niet erg als je een keer niet weet wat je volgende week gaat doen. Laat het erbij, zet nog niks vast en laat je verrassen door spontane dingen die voorbij komen. Juist dan komt er ruimte voor creativiteit. En juist op die momenten, dat je verwacht niets te doen, komen de leukste dingen aan waaien. Lief zijn voor jezelf, betekent ook een beetje durven de controle los te laten.

Plan een agenda day-off

Een beetje ‘verveling’ in je agenda geeft je ook de kans om eens tot rust te komen. Een vrije vrijdag zonder afspraken, hoef je niet als een gek in te vullen. Je hoeft geen weken van te voren te bedenken wat er op dat gat in je agenda moet komen te staan. Laat hem leeg en laat de controle over het plannen die dag los. Als het zover is dan weet je heus wel wat te doen. Ga lekker chillen met een goed boek, of ruim je kledingkast eens uit (mocht je daar ineens heel sterk behoefte aan hebben). Het is heerlijk om een dag aan te rommelen en geen rekening te hoeven houden met je agenda.

Hou ruimte in je dag

Plan eens een keer niet  de hele dag vol, tot aan de minuut. Dingen kunnen misgaan en planningen verkeerd lopen. Voorkom de teleurstelling. En geniet in plaats daarvan van een heerlijk kopje koffie tussendoor, dat je verdient hebt wanneer je planning ineens heel vlot verloopt! Minder plannen is oké (mits je geen deadline hebt dan, oeps). Soms wil je gewoon even ergens op de dag weer opladen. En dat mag, dat heb je nodig en dat houdt je later weer scherp.

Dus waarom moeten we tegenwoordig alles plannen? Terwijl ze altijd zeggen dat het leven niet te plannen valt? We zouden dus misschien wel met een beetje minder geplan kunnen. Je druk maken om een agenda kost heel veel negatieve energie. Die controle die we denken te hebben, levert ons soms juist blokkades op. Het leven is ook leuk als niet alles bomvol staat. Het leven is misschien zelfs wel een beetje meer relax met een agenda day-off. En wie zegt dat een lege agenda betekent dat je op dat moment niets te doen hebt? Je hebt zeeën van tijd om juist toe te komen aan alles wat je heel erg  leuk vindt.

Life happens, while you plan it. Plans happen while you live it

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *