Een nieuwe fase

eennieuwefase

Zoals de herfstbladeren langzaam beginnen te vallen en de zomer overgaat in herfst, zo veranderd er hier ook een heleboel in huis. Kleine Saar is het halve jaar voorbij en begint een heleboel nieuwe dingen te leren. Maar zij is niet de enige die constant nieuwe dingen leert. Mijn peuter wordt groot en dat is te merken aan zo ongeveer alles.

Veel meer kletspraatjes

Woorden werden zinnen en zinnen zijn nu onderdeel van hele verhalen. En dat is echt een hele toffe nieuwe ontwikkeling. Praten deed die kleine van ons al heel lang, het is echt een kletskous. Maar nu zijn het ook echt verhalen. Soms is het een en al fantasie. Over een vos buiten in onze tuin, die in een klein wit huisje woont. Of echte verhalen over dingen die ze doet en heeft gedaan. Dat ze thuiskomt van de peutergroep en ineens vertelt over de zandregen die ze in de zandbak maakte en het meisje waarmee ze heeft gepuzzeld.

Heel veel zelf doen

De ‘zelf doen’ fase is al een hele tijd bezig, maar het lijkt wel of er de laatste tijd razend snel nieuwe dingen bijkomen. Mijn peuter die ooit baby was, is echt een kindje nu. Ze pakt haar eigen bord uit de kast als ze ’s ochtends naar beneden komt. Ze zet de pindakaas op tafel, boterhammen en zelfs een beker. Laatst was ik een babyhapje klaar aan het maken en had peuter ondertussen even de halve tafel gedekt. Bizar! Het gaat zo snel.

Fietsen en de wijde wereld in

En nu? Nu heeft ze een nieuwe fiets en gaat ze ervandoor. En hoe harder zij gaat, hoe meer ik besef dat ze nu echt groot wordt. Dat ze heel veel zin heeft om op ontdekking te gaan en ze steeds meer dingen los van mama doet. Ze doet haar eigen ding, speelt haar eigen fantasie spelletjes en ze trekt haar eigen plan. En ook al heeft ze me natuurlijk nog voor heel veel dingen nodig, ze kan ook heel veel zelf.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *