Mama geeft toe: ik weet het ook niet altijd

‘Mommy knows best’ zeggen ze altijd. En dat klopt ook wel, want als moeder weet je vaak heel goed wat je kind wil of nodig heeft. Maar er zijn momenten dat mama het even allemaal niet meer weet. Baby’s gooien bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd hun ritme om en dan weet even helemaal niemand meer waar hij mee bezig is. Slapen, eten, spelen, aandacht?!

Soms heb ik van alles geprobeerd en dan werkt het niet. Dan heb ik een fles gegeven, heb ik gespeeld met mijn meisje, geknuffeld en dan is het tijd om naar bed te gaan. Maar dan gaat ze niet slapen. Dan heeft ze ineens weer honger, of toch nog wel zin om even te spelen met haar speelgoed. En dat is niet erg, soms wil je gewoon iets anders doen. Maar er zijn momenten dat ik echt even niet meer weet wat mijn kindje wil. Dan moet ik iets nieuws verzinnen. Ik zoek, los op, zie nieuwe problemen en start zo weer van voren af aan.

Zo worstel ik op dit moment weer een beetje met het eten. Mijn dochter is nu vijf maanden oud en heeft honger. Ontzettende honger. De afgelopen week heb ik non stop flessen klaargemaakt, is de nachtvoeding terug en gingen de appels, peren en pompoenen er in sneltreinvaart doorheen. Maar ze is nog geen zes maanden en mag nog niet meer hapjes eten. Of misschien toch wel? De grootste fout die ik toen maakte was google om raad vragen. Na het lezen van te veel informatie wist ik het helemaal niet meer. De adviezen vlogen mij om de oren en daar word ik onzeker van. Misschien is dat nog wel het ergste. De een zegt ‘meer hapjes, ze mag eten wat ze wil’, de ander zegt ‘Nee, daar is ze nog niet klaar voor, wacht maar tot zes maanden’. Laat jezelf niet onzeker maken. Ik weet niet alles en dat is niet erg (herhaal dit voor jezelf).

Er zijn honderden problemen en duizenden adviezen. En dat is het moment waarop ik beslis dat ik bij mijzelf moet blijven. Ik hoor de woorden ‘mommy knows best’ weer doorklinken en daarmee beslis ik dat het klopt dat mama het niet altijd weet, maar dat mama wel degene is die uiteindelijk zelf de oplossing zal vinden. Dus weet je het even niet meer? Dan geeft dat niets. Niemand weet alles, maar ik ben er wel van overtuigd dat jij (en ik) als moeder zelf de beste oplossing weet. Waarschijnlijk krijgt mijn meisje gewoon een hapje meer, of een lekkere papfles (waar het cb niet om stond te springen) voor het slapen gaan en is alles dan weer even goed.

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

6 Comments

  1. Je hebt helemaal gelijk hoor! Ik word ook een beetje moe van alle adviezen. Iedereen zegt iets anders! Gewoon doen waar je je goed bij voelt hoor. Doe ik nu ook. En oke, ik Google soms stiekem ook nog ;).

    1. Google is zo verleidelijk. Heel verwarrend dat iedereen iets anders zegt hè. Goed dat je ook gewoon doet wat goed voelt! Ik probeer mij daar ook aan te houden, haha.

  2. Het voelt soms alsof ik onze dochter inzet als proefkonijn. Ze bleef ook maar honger houden ne had al toen ze 3mnd was een papfles en vrij snel erna ook hapjes. na 4,5 maand hadden we hetzelfde probleem (ondanks forte voeding) en is ze boterhammen gaan eten. dat scheelt enorm. succes met vogelen!

    1. Het is soms lastig en veel proberen inderdaad! Ik kan begrijpen dat je dan al eerder besloot om over te gaan op vast voedsel. Als je kind honger heeft is dat zo zielig en er is ook niets anders aan te doen dan lekker eten. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *