mommyscenario

Het is onwijs lang geleden dat ik een Tag invulde en deze vond ik wel heel erg leuk! Ik kwam hem gisteren tegen toen ik voor het eerst deze toffe blog ontdekte (ik heb meteen even alle verhalen gelezen over het hebben van twee jonge kinderen in huis). Ik ga je vertellen wat ik doe als moeder in onderstaande scenario’s! Hoe gaat het er hier aan toe als mijn kinderen zeuren om eten dat ze vies vinden? En wat doe ik als een ander kind mijn kind duwt? Je gaat het lezen!

1. Je kind weigert om te eten, moeten ze eten wat je hebt gekookt of maak je iets anders?

Ik vind koken heel erg leuk en ik kan er dus wel van balen als er vies gekeken wordt tijdens het eten. Dus we hebben het zo min mogelijk over vies eten! En onze dochter weet heel goed dat ze gewoon te eten krijgt wat er staat. Eet ze niet? Dan niet! Volgende keer beter. Ik ga er geen discussie van maken en ik kies ervoor om de gezelligheid aan tafel te behouden. Eten moet leuk zijn toch, dus hier geen strijd aan tafel! De laatste tijd kan die peuter van mij wel vies kijken naar haar bord en inderdaad soms vragen om iets anders. Ik zeg heel rustig tegen haar dat dit is wat we eten en dat er niets anders op tafel komt en ga dan verder met een gezellig gesprek. Vaak zie ik haar een paar minuten twijfelen, dan toch iets proeven en uiteindelijk met smaak alles opeten. En dan zegt ze aan het einde zelfs nog ‘lekker gekookt mama!’. Dus volgens mij gaat het zo goed!

2. Je kind heeft een driftbui in de winkel, niets werkt om haar te kalmeren. Laat je het los en kom je terug op een ander tijdstip of ga je gewoon door met winkelen?

Geen idee! Mijn peuter heeft nog nooit een driftbui in de winkel gehad en mijn baby doet daar natuurlijk nog niet aan. Maar we hebben wel al eens meegemaakt dat ze een driftbui kreeg midden in de stad, toen ze een ijsje mocht. We wisten niet wat ons overkwam (want het gebeurt dus bijna nooit) en hebben dus uiteindelijk van schrik het ijsje maar in de vuilnisbak gemikt en zijn snel terug gelopen naar de auto. Zodra het ijsje weg was, was de driftbui over, snap jij het nog!? Ze vond het nogal heftig dat ijs zo koud is en schrok waarschijnlijk zelf ook heel hard van die ervaring. En die kleine zei toen ze thuis was ‘we hebben lekker ijs gegeten, hè!’.

3. Je kind krijgt teveel speelgoed voor haar verjaardag. Breng je wat terug naar de winkel, laat je ze er gewoon mee spelen of bewaar je wat voor een regenachtige dag?

Bij een verjaardag is er altijd veel speelgoed, maar te veel heb ik nog niet meegemaakt. Ik laat de cadeautjes lekker liggen. Van mij mag ze wel lekker een tijd teveel speelgoed hebben. Dan wacht ik gewoon even af waar ze vaak mee speelt en verhuizen andere dingen daarna weer naar boven. Maar meestal zijn cadeautjes van verjaardagen wel favoriet. Ik ben niet zo moeilijk met speelgoed en laat ze lekker spelen en rommel maken. Zolang het maar weer opgeruimd kan worden is het nog niet too much!

4. Je kind wil niet slapen. Laat je het gaan en zet je om drie uur ’s nachts een film aan of blijf je proberen om ze terug in slaap te krijgen?

Ik kom altijd even kijken als er eentje niet wil slapen en meestal hoef ik alleen een knuffel of een fles te geven en gaan de meisjes weer lekker verder slapen. Met baby’s is het soms een ander verhaal, die willen niet altijd naar bed. Ik haal ze dan uit bed, geef een fles en als slapen dan weer niet lukt, knuffelen we nog wat. Dan wacht ik totdat ze gaan gapen en probeer ik het opnieuw. Het is bij Marre één keer voorgekomen dat ze als iets oudere baby echt niet meer wou slapen ’s nachts en ja, toen heb ik inderdaad een film aangezet! En dat ben ik dus nooit vergeten, zo’n uitzondering was het. Maar het was wel heel bijzonder, leuk en heel erg stil zo samen wakker in de nacht. Volgens mij had ze na die keer wel door dat slapen toch een beter idee is, want ze is nooit meer wakker geweest voor een filmpje ’s nachts.

5. Je hebt een afspraak maar geen oppas voor de kinderen. Neem je ze mee of verzet je de afspraak?

Dat ligt eraan. Als ik naar de tandarts moet dan verzet ik de afspraak. Lijkt mij een goed excuus om even niet te gaan toch? Maar als ik nou een gezellige afspraak heb dan ga ik wel even met de kinderen, als ik dat voor elkaar krijg. Lees; als ze niet net willen slapen.

6. Er komt onverwachts visite en je hebt nog 20 minuten. Ruim je snel je huis op of laat je het zo en zegt ‘Het is goed zo. Ik heb kinderen’.

Vroeger zou ik als een gek het huis doorrennen en alles wat ik zag snel aan de kant gooien. Een stofzuiger erdoorheen, hier wat poetsen, snel daar iets poetsen. Maar tegenwoordig niet. Er komt nogal vaak onverwachts bezoek hier op de boerderij, dus eigenlijk zit ik er al wel klaar voor. Het maakt niet meer zo uit. Ik zeg; het is goed zo, ik heb kinderen!

7. Je bent te laat voor een afspraak en je moet kiezen tussen je haar doen of je make-up. Welke kies je?

Make-up! Ze kunnen wel zeggen ‘als je haar maar goed zit’. Maar ik voel me toch pas fijner met make-up! Als mijn make-up maar goed zit, ha! Maar als ik nou echt te laat ben en die afspraak is toch niet zo belangrijk, of leuk, of het is gewoon de tandarts waar ik heen ga, dan kies ik toch voor haar doen.

8. Je bent in het park en een ander kind duwt jouw kind. Grijp je in of laat je de ouder van het kind ingrijpen?

Ik zou het even aankijken per situatie. Geeft een ander kind een duw en zie ik dat mijn kind daar wat van zegt en het goed zelf oplost, dan is dat prima! Maar als dat kind zo hard duwt dat mijn kind huilend op de grond ligt, dan zou ik toch wel iets doen. Niet ingrijpen door te wijzen en beschuldigen, maar ingrijpen door beide kinderen even verder te helpen om dit op te lossen. Er zit toch een juf in mij! En die juf in mij is dit soort dingen wel gewend op het schoolplein en zal dus wel altijd iets doen om die kleintjes een beetje op weg te helpen om het op te lossen! En hopelijk grijpt die ouder van dat kind ook even zelf in. 😉