Op vakantie leer je wijze lessen

opvakantie

En dat ontdekte ik toen we vorige week ineens spontaan met z’n allen op vakantie gingen. We hadden het over een weekendje weg, keken voor de grap rond op internet, vonden ineens een hele toffe last minute locatie en lieten de koeien achter bij opa. Het was een heerlijk lang weekend met heel veel tijd voor en met elkaar. En heel veel zandbakken. Maar ook een weekend vol wijze lessen over het moederschap.

1. Een vast ritme is ook niet alles

Ik ontdekte bij mezelf dat ik heel veel bezig ben thuis met het ritme van de baby. Een vaste bedtijd, me druk maken om slaapjes die korter duren en ritmes die daardoor veranderen. En dat ik dus veel bezig ben met hoe en of kleine baby genoeg slaap krijgt. De eerste dag op vakantie had ik heel veel zenuwen. Zou ze kunnen slapen in de auto? (Zie je, weer bezig met die slaapjes!) Nou, niet zo goed als thuis dus. Raakt ze daarna niet overstuur? Nou, niet erger dan thuis dus. En eigenlijk is het heel erg fijn, om eens niet zo bezig te zijn met slaaptijden en dat soort dingen. Ik liet het los. Ik ging wandelen in het bos zonder eindtijd, we gingen een dagje naar de dierentuin, zonder rekening te houden met slaaptijden. We bleven uren in die dierentuin en kleine baby Saar sliep in de draagdoek en ze sliep ook niet in de draagdoek. Ze zag er moe uit, maar het kwam allemaal goed. Ze viel net als thuis niet gelijk ’s avonds in slaap, maar pas bij poging drie en daarna was het rustig in haar kamertje en sliep ze heerlijk de hele nacht door. Geen oversture baby die er slechter van ging slapen, geen tranen van verdriet. Nee. Geen ritme en een hele blije baby. Die combinatie kan.

2. Go with the flow zou meer mijn motto moeten zijn

Ik ben een perfectionist. Ik zal altijd alles tot in de puntjes goed willen doen. Maar er is geen perfectie in een babyritme. Het perfecte is dat het gaat zoals het gaat. Dat een baby goed is, zoals ze is. Go with the flow is perfectie. Laat het los. En in dat laatste ben ik dus niet zo goed. Maar ik deed het op vakantie toch. En wat was dat heerlijk! Daar ben ik dus meteen mee door gegaan bij thuiskomst. Ik chill wat meer en geniet wat meer met de kinderen, in plaats van dat ik heel de dag als een kip zonder kop door het huis ren om van alles te regelen (ach, de valkuilen van het moederschap).

3. Dat alles al op rolletjes loopt

Soms denk ik dat ik beter mijn best moet doen, voor heel veel dingen. Het huishouden bijvoorbeeld, of al die dingen in het moederschap. Maar op vakantie zag ik hoe we eigenlijk met z’n allen echt één team zijn. Hoe alles zo onwijs goed loopt, ook in nieuwe situaties en hoe iedereen er heel gelukkig bij kijkt. Ik heb geen schreeuwende kinderen die wegrennen van ongelukkigheid, ik sta zelf nooit te schreeuwen omdat ik het niet onder controle heb, niemand schreeuwt en niemand heeft een probleem met de ander. Er is niks wat beter moet, want zo is het perfect.

4. Iedereen is happy

Als moeder kan je je heel wat zorgen maken over ieder gezinslid (herkenbaar, of niet? ;)). Ik wel dus. Maar dat is niet nodig. Want zoals ik hierboven al zei, iedereen is blij. En dat wist ik al wel, maar soms ben je op vakantie en kijk je om je heen en dan zie je het ook echt. Snap je?

5. Dat het moederschap het tofste is dat er bestaat, dat het soms ook echt niet makkelijk is, maar uiteindelijk wel alles waard

Al mijn struggles gaan zo ongeveer over het moederschap. Doe ik het wel goed zo? Is iedereen wel happy? Komen ze aan genoeg slaap? Is er genoeg te eten? Waar moet ik op letten als ik dit of dat ga doen? Wat neem ik allemaal mee? Ben ik iets vergeten? Wat kan er mis gaan? Al die vragen komen weleens voorbij. En al die vragen en antwoorden daarop dragen niet echt bij aan het hele go with the flow gevoel. Yes, everybody is happy! En alles is oké!

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *