Slow playing: als peppa in de modderpoel

buitenspelenmetnatuurcollage

Ik ben echt gek op de herfst en die peuter van mij ook! Er is volgens haar bijna niets leukers dan in regenplassen stampen en doen alsof je peppa in de modderpoel bent. En terwijl ik afgelopen week dus weer bij zo’n regenplas stond, bedacht ik mij hoe weinig ik dit eigenlijk toe laat. Stampen in regenplassen. Het is zo simpel, en stiekem echt heel leerzaam (zegt de juf in mij). Maar ik denk toch altijd eerst aan natte sokken, en wasjes die ik weer ga draaien. Dus ik besloot die dag wat meer go with the flow te doen, want dat kan ik ook best. En ik plak er de naam ‘slow playing’ aan vast. Het is zoiets als slow food, weinig hysterisch (kinderspeelgoed kan echt heel hysterisch zijn), maar puur spelen.Geen bommetje vol prikkels en speelgoed in alle kleuren van de regenboog. Maar gewoon simpel spelen in een regenplas en heel veel ontdekkingen doen. Laat jij dat eigenlijk vaak gebeuren? Ik vertel vandaag even waarom ik dit vaker zou willen doen. Wat kan je allemaal doen in een regenplas? Vandaag laat ik de leerkracht in mij even aan het woord. Hopelijk vind je dat ook leuk!

Spelend ontdekken

buitenspelenmetnatuur4

Zo’n regenplas is natuurlijk ideaal om op een speelse manier heel veel ontdekkingen te doen. En misschien moet je je hier als ouder even overheen zetten, maar dan is het ook echt feest! Laat je peuter lekker stampen en springen en ontdekken wat water doet als je er beweging in brengt. Wanneer spat het op en hoe hoog kan je dan gaan? En dan nog iets. De weg voelt grappig aan, dat vind je peuter vast ook. Droog voelt anders dan nat en in het water voelt alles veel fijner en gladder aan dan op de weg zelf. De weg voelt grof en dat voelt gek. Laat je kleintje dat eens ervaren. En als dat nog niet plezier genoeg geeft, laat je kind dan lekker zoeken naar voorwerpen om in het water te gooien, of onder te dompelen. Laat ze op een speelse manier bezig zijn met wat drijft en wat niet. Hier leren ze nog veel meer over in de kleuterklas, maar een eerste stap naar ontdekken is natuurlijk nooit verkeerd.

Hoe diep is het?

buitenspelenmetnatuur1

Zoek verschillende regenplassen op en kijk hoe diep ze zijn! Misschien moet je wel even van te voren testen of het niet te erg is. Vallen in een regenplas is niet zo tof. Zoek naar stokjes en dompel ze onder in het water. Hoe diep gaat het stokje in deze plas? En hoe diep in die plas? Huh, verdwijnt daar nou een steentje in de plas? Hoe kan dat dan!? Ook hier is weer heel veel te ontdekken. Kleine kinderen raken wel snel afgeleid, dus misschien moet je snel naar nieuwe dingen zoeken, of gewoon weer heel vlug overgaan op springen.

Rennen, springen, lopen

buitenspelenmetnatuur6

Maar het allerleukste aan een regenplas is dat je erin kan stampen. Proberen om zo hard mogelijk te stampen is al erg leuk op zich. En dat er dan water omhoog spat is helemaal lachen. Niet altijd trouwens. Soms komen peuters ook tot de ontdekking dat iets wel heel hard opspat en dat je iets te nat kan worden van regenplassen. Dat vinden niet alle peuters even leuk. Maar dan hebben ze dat in ieder geval geleerd. Zoek eens naar een lange regenplas en laat je kind er helemaal doorheen rennen. En probeer zo nog meer dingen uit. Spring de hele tijd. Loop en zie wat het water doet. Vaak vergeten we dat je heel veel kan leren van zulke simpele dingen.

Samenspel

buitenspelenmetnatuur

En leuke, toffe, enthousiaste ouders die dit ook eens gaan proberen. Vergeet vooral niet om even zelf mee te springen! Laat je lekker gaan. Doe gek. Laat die kleine keihard lachen. En denk even niet aan natte kleren van al die regen. Kleine kinderen leren veel van anderen nadoen. De ander kopiëren, het zelf proberen en dan zelf iets nieuws toevoegen. Dus je moet wel (knipoog). Voor je het weet heeft je kind heel veel nieuwe dingen geleerd en kan je samen nog meer leuke dingen doen!

En nu natuurlijk hopen op heel veel regen, anders blijft er weinig te stampen!

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *