Tag | Alle ballen in de lucht

Ik geloof dat al heel veel moeders deze tag hebben ingevuld en vandaag is het mijn beurt! Ik werd getagd door Fleur, voor deze toffe tag die van mamaliefde komt. Nu weten jullie vast wel dat ik niet werk, dus ballen in de lucht? Nou er zijn ook hier zeker wel dingen die niet op rolletjes lopen. En niet werken als moeder op de boerderij, betekent wel veel doen. We leven op een bedrijf, dus vervelen bestaat hier niet. Heel erg leuk vind ik het tot nu toe, maar eh alle ballen in de lucht? Nou, niet altijd dus! Ik vertel je alles over wie de was doet, waar ik tegen aanloop en of ik wel altijd eerlijk ben naar buitenstaanders toe ;).

Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc.?

Ik ben hier de huisvrouw en mijn man is de boer, dus het is natuurlijk zo ingedeeld dat ik veel voor de kinderen zorg en huishoudelijke taken op mij neem. En het voelt nog steeds goed om dit zo te doen! Daar heb ik namelijk twee jaar terug heel bewust voor gekozen (lees hier). Daar tegenover staat dat koeienboer pannenkoeken bakt, tafeltenten opzet, speelgoed opruimt en klusjes oppakt waar hij ziet dat ik ballen laat vallen. Heel erg fijn dus, want ik ben goed in ballen laten vallen. Leven op een boerderij kan behoorlijk hectisch zijn en dan moet je soms zelfs een bal kúnnen laten vallen (ook een kunst).

Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Ha, dat is wel een beetje lastig op een boerderij. Als we net gezellig met z’n allen zijn dan is er wel eens storing bij de melkrobot en de eerste maanden na Sari’s geboorte heb ik ook wel eens in de stal gestaan met een kinder probleem haha. En ik denk ook niet dat het de bedoeling is om dit gescheiden te houden. Bij ons is het een geheel, waarbij we gewoon maar heel veel lachen en grappen maken over de hectiek die soms ontstaat door werk en privé niet te scheiden.

Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

Strijken! Dat doe ik alleen in nood, als iets heel erg gekreukeld is. Oh en de ramen lappen heb ik dit babyjaar wel laten vallen. Niet heel handig, wel gebeurd! Ik laat regelmatig ballen vallen in het huishouden, en ik probeer mezelf altijd maar weer even te herinneren aan het feit dat ik het uiteindelijk altijd weer voor elkaar krijg. Geen zorgen, ik heb deze week mijn raam problemen weer helemaal opgelost. Soms is het dus oké om even iets te laten vallen en te laten gaan, het komt heus weer goed. Baby’s worden dreumesen en dreumesen weer peuters (en de rest raad je wel). Er komt weer tijd voor andere dingen vrij.

Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Nu! En ik gebruik die tijd om dus even te bloggen. Vind ik heel erg leuk om te doen en staat nog steeds op mijn lijstje ‘hobby’s. Andere keren gebruik ik me-time om te haken, piano te spelen en  boeken te lezen. Elk klein momentje is mooi meegenomen toch? 😉

Heb je weleens een date night en wat doen jullie dan?

Jazeker! Soms verlaten we die boerderij ook wel eens, haha. We zijn vorige week woensdag nog naar de bioscoop geweest. We gaan vaak uit eten en naar de film! Best dates. Filmavonden vind ik heel erg tof! Het draait allemaal om balans en dan vind ik het dus ook belangrijk dat we leuke dingen doen.

Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Soms zie ik ze de hele maand lang elke week en andere keren zie ik ze één keer in de maand. Dat verschilt heel erg! Maar we doen genoeg leuke dingen. Volgende week staat er een bioscoop avond gepland en laatst zijn we met vrienden naar een escape room geweest, zo gaaf. En we zijn ontsnapt, ik geloof net niet binnen de tijd, maar we zijn ontsnapt.

Heb je veel contact met je familie?

Ja! Zou wel meer kunnen, hoor. Maar zoals het altijd gaat, is iedereen lekker druk. En als we elkaar zien is het altijd weer gezellig!

Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten eruit?

Aan alle dingen die ik nog had willen doen aan het einde van de dag! Om elf uur ’s avonds heb ik vaak nog teveel dingen niet gedaan en vaak kan ik dan helemaal niet goed slapen omdat ik nog zoveel plannen heb en dingen wilde doen. Dàt loslaten is wel een dingetje. Elke dag is eigenlijk te kort voor wat ik wil. Misschien moet ik minder willen, maar dat lukt me toch niet.

Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Nou, beter niet. Maar ik denk wel dat ik niet altijd benoem hoe hectisch ik bepaalde periodes soms vind. En ik denk ook niet dat ik vaak vertel dat ook ik wel eens op de bank moet ploffen om wat bij te komen en dat ook ik wel eens op ben van gebroken nachten (vaak). Ik doe dat niet bewust om me beter voor te doen, ook niet omdat ik het je niet wil vertellen. Als je er echt naar vraagt, zeg ik het wel hoor. Maar het is meer voor mezelf. Als ik er nou gewoon positief naar kijk, dan valt het allemaal ook eigenlijk wel mee. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Geloof ik heel erg in!

Welke tips heb je voor andere moeders?

Je hoeft niet alles tegelijk te doen en je hoeft je niet schuldig te voelen als er iets even niet zo lekker loopt. Gebroken nachten gaan echt voorbij, en echt sneller dan je denkt. Wasgoed dat je niet op tijd weggewerkt krijgt, het lijkt even vervelend, maar laat het los. Alles komt wel weer en desnoods stap voor stap weer een beetje meer. Loop jezelf niet voorbij.

En vooral: geniet! Ook al heb je soms dagen dat het je allemaal teveel wordt, de zorgen voor een kleintje, er zijn zoveel meer mooie dagen en momenten met ze. Ik lees vaak over ouders die het ouderschap als ‘zwaar’ ervaren. En man, af en toe weet ik de boel ook totaal niet meer te overzien. Het is druk, pittig als ze ziek zijn en er komen heel veel zorgen bij. Maar echt, vergeet niet waar je het allemaal voor doet en wat je eigenlijk allemaal aankan! En hoe snel de tijd voorbij gaat die je met ze hebt. En alle zware dingen die je doet, maken je weer sterker. Ik bedoel, had je ooit gedacht dat je een bevalling aankon? Nou, dan! You can do anything!

Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?

Over elk nieuw dingetje vraag ik me dat wel af, haha. Baby’s en in hun bed leren slapen, dat is zeker een punt dat ik héél vaak op heb gezocht. Ik vraag me wel eens af hoe moeders dat doen met twee kinderen (vooral in het begin), en ik heb heel veel bewondering voor moeders met een groot gezin en werk en alles eromheen. Hoe dan!?

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *