8x Wat ze me wel hadden mogen vertellen over het moederschap

watzemewelhaddenmogenvertellenoverhetmoederschap

Er zijn een heleboel cliché’s die je om de oren vliegen als je net moeder bent of wordt. Dat je slapen voortaan wel kan vergeten. Dat het driedubbel zo hard genieten is. Dat doorkomende tanden en baby’s geen goede combi zijn en ga zo maar door. Maar er zijn dus ook een heleboel dingen die mensen niet vertellen en die best handig zijn om te weten. Moeder worden is toch een beetje een sprong in het diepe en je weet pas echt hoe het is als je het zelf bent geworden. Ik had nooit kunnen bedenken dat het zo zou zijn, echt niet. En dan heb ik echt wel veel info opgezocht van te voren.  Dus we gaan het even hebben over wat ze me wel hadden mogen vertellen over het moederschap.

1. Dat je er naast de dagelijkse zorg voor een kleintje ook echt veel zorgen bij krijgt. Hoe vaak heb ik wel niet in paniek rondgerend, google geraadpleegd en weet ik het wat, omdat ik veels te overbezorgd was om iets. En het is echt een heel ander soort zorgen dan bang zijn dat je geen voldoende voor je scriptie krijgt.

2. Dat er heel veel geschreven is over kinderen hebben, opvoeding en al die dingen. Dat er heel veel dingen logisch klinken. Zoals regels en grenzen aangeven aan je kleintje. Consequent zijn en dat soort dingen. Maar dat altijd alles in de praktijk net even anders loopt dan je van te voren had bedacht. Regels over Ipad gebruik, bedtijd, ze worden ooit op een dag geschonden.

3. Dat je je om alles zorgen kan maken, zelfs om dingen waarvan je nooit dacht dat je er zorgen over zou kunnen hebben.

4. Dat leren loslaten al heel vroeg begint en niet pas als je kinderen 18 jaar zijn, gaan studeren en uiteindelijk uit huis willen.

5. En dat het helemaal niet tof is om te leren loslaten en dat ik nu al (ja, nu al!) op zie tegen het moment dat die kleintjes uit huis gaan.

6. Dat dit inderdaad heel suf klinkt, maar dat is nu eenmaal ècht wat het moederschap met je doet!

7.Dat je kinderen wel naar de oppas kan brengen voor wat me-time, maar dat het altijd nog de vraag is of je daar aan toe komt én je daar wel van geniet. Ik mis mijn kinderen gewoon heel vaak als ze weg zijn (en ook dat zal wel weer een beetje suf klinken, maar zo is het wel!)

8. Dat je zo moe kan zijn en toch nog keihard door kan gaan en daar niet eens mee zit, vooral dat laatste punt is echt bizar.

 

 

 

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *