Work issues #2 Een deur dicht, een andere deur open

IMG_4351

Een aantal weken geleden schreef ik over mijn work issues en daar kwamen onwijs veel lieve en inspirerende reacties op. Dankjewel voor alle wijze woorden! Ik stopte niet meteen met werken en liet de woorden nog een aantal weken door mijn hoofd klinken. Doen waar je gelukkig van wordt. Ja, dat zeg ik ook altijd. En ik heb zoveel bewondering voor mensen die van hun hobby hun werk maken en doen wat zij echt heel graag willen doen. Maar ik vond het eng. Loslaten is spannend. Dus bleef ik nog een aantal weken doorvechten in klassen met meer dan 30 kinderen.

Wat een boel gesprekken hebben we hier thuis gehad over dat stomme werk. En toen las ik deze post van Betty. Zij stond ook voor de klas, zij vocht ook en precies dat wat zij voelde voor de klas had ik ook. Ik vond het werk onwijs stressvol en aan het einde van de dag had ik nooit een ‘hoera’ gevoel. Het kon altijd beter naar mijn idee en dat is, zo zie ik nu, niet goed.

“Don’t teach me how to do my math homework, teach me how to be happy”

Je begrijpt vast al waar dit verhaal naartoe gaat. Gisteren hakte ik de knoop door en ben ik gestopt met mijn invalwerk voor de klas. Er valt een last van mijn schouders af, want dat was het helaas al een hele lange tijd. Het is nog niet officieel, maar dat zal niet lang meer duren. Het is wel echt klaar nu. Ik ga niet meer voor de klas staan, in ieder geval niet op deze manier.

Waar het eerder als falen voelde als ik zou stoppen, heb ik nu juist het gevoel dat ik het juiste heb gedaan. Ik heb inmiddels keihard nagedacht over welke andere dingen ik allemaal zou kunnen doen en van die gedachtes word ik ontzettend blij. Dat maakt mijn beslissing goed! Sowieso staat vast dat ik geen dikke carrière wil maken, geef mij maar de dagen met Marre! Veel leuker. Maar ik wil wel bezig blijven, dingen doen. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, dus ik ben niet bang dat ik stil zal staan. En ik denk dat er genoeg te doen is op de boerderij en dat ik daar heel blij van word.

Ik zeg altijd tegen iedereen dat je moet doen wat je leuk vindt en nu deed ik het dus zelf niet. Handig he? Wat ik nu dus vooral ga doen is bloggen, werken aan mijn boek en lekker veel blijven schrijven. En zodra we op de boerderij wonen wil ik daar graag helpen. Op dit moment kan ik mij niets beters voorstellen dan gewoon de vrouw van een boer te zijn, die ook hier en daar meehelpt op de boerderij. Ik wil een moestuin maken (wat die tuintjes van AH toch allemaal niet teweegbrengen), de administratie doen, lekker bezig zijn in huis en buiten, voor Marre zorgen en eten koken. Klinkt heel erg kneuterig, maar zo is het echt. Ik wil heel graag de tijd hebben om voor mijn dochtertje te zorgen en alle uren voor de klas waren er teveel weg van Marre en mijn huisje, boompje, beestje, biologisch-alles-lekker-zelf-doen-en-maken leven. Dit is voor mij leven, volop genieten en gelukkig zijn. En ik ben heel benieuwd wat er, nu de ene deur gesloten is, op mijn pad komt bij het openen van een nieuwe deur.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

9 Comments

 1. Fijn dat je de knoop hebt kunnen doorhakken. Op Het Moederfront plaatste ik vorige week een interview met Henny die kleuterjuf was. Zij liep tegen veel van de dingen op die jij ook beschrijft. Je bent dus niet de enige!

  De post werd vorige week gepubliceerd mocht je benieuwd zijn.

  Heel veel plezier en geluk gewenst met deze keuze.

  1. Leuk, dankjewel dat je het even deelt. Ik heb het meteen gelezen.:) Altijd fijn om te lezen hoe andere moeders dat hebben aangepakt, thanks!

 2. Ik herken er zoveel in! Ik werk nu maar 1 dag en ondanks dat ik mijn werk superleuk vind, blijf ik mij verdeelt voelen. Fijn dat je de knoop hebt doorgehakt en je daar ook goed bij voelt. Laat je nog een keer weten in een blog. Hoe het uiteindelijk bevalt? Ben wel benieuwd!

  1. Lastig he! Leuk dat je wat aan mijn blogpost hebt, ik zal er een vervolg van schrijven! Het is een lastig gevecht tussen werken of niet werken. Ik heb mijzelf afgevraagd of ik er nog energie van kreeg, of dat het alleen energie kostte en toen was het antwoord duidelijk. Misschien helpt dat je. 🙂

 3. Ik zag dat je mij had gelinkt, dus zo ben ik op je blog terecht gekomen. Wat ontzettend herkenbaar en wat fijn dat je iets aan mijn blogje hebt gehad!

  Ik vond het ook zo verschrikkelijk moeilijk om toe te geven aan mezelf dat het onderwijs me niet gelukkig maakte. Daar los van komen, was een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan. Maar nog dagelijks sta ik er bewust bij stil dat ik blij ben dat ik destijds die keuze heb gemaakt! Ik ben zoveel gelukkiger nu!

  Ik hoop voor jou dat je lekker snel van je werk in het onderwijs af bent en dat je je daarna kan gaan focussen op datgene waar je gelukkig van wordt!

  Veel liefs en sterkte nog even 🙂

  1. Ah wat super leuk dat je ook een comment achterlaat! Ik ben je inderdaad erg dankbaar voor je blogpost over ‘thuisblijfmoederen’. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *