Wat ik zo leuk vind aan moeder zijn

fotoshootwall

Call me crazy, maar ik ben echt mega dol op die peuter puberteit. Geef mij een beetje moeilijkheden qua gedrag en dan heb je me blij. Een beetje zeg ik hè, een beetje. Teveel is nooit goed en dat geldt hierbij natuurlijk ook. Maar toen ik ooit startte aan de pabo, was dat niet om brave kinderen les te geven. Het was om de uitdaging die erbij komt kijken als er iemand lekker dwars is. Hoe krijg je iemand die geen zin heeft, toch betrokken bij de les? Hoe win ik het hart van die brutale dame? Dat is wat ik tof vond aan dit hele avontuur. En dat is ook precies wat ik prachtig vind aan de peuter puberteit en kinderen op zich. Ik zal niet beweren dat kleine baby’s niet heel schattig zijn. Ze zijn te schattig en ik word heel blij van kleine Saar. Maar net als ik ooit bij Marre deed, wacht ik ook nu weer tot het echte opvoeden begint. Dit is wat ik zo bijzonder vind aan moeder zijn.

Natuurlijk word ik niet heel blij van opstandigheid. Overal NEE! te horen krijgen is nooit echt lachwekkend. Maar er zijn veel meer momenten dat ik niet meer bijkom. En waarop ik weet dat nee zeggen gewoon hoort bij opgroeien en je eigen mening leren vormen. Het vormen van die eigen mening vind ik een heel gaaf proces. Ik hou ervan als mijn dochter durft te zeggen wat ze wil. En soms moet ik er toch ook om lachen als ze gewoon heel graag ‘nee’ wil zeggen en wil kijken wat dat doet. ‘Wil je een toetje?”,’NEE!’ en dan kijkt ze vervolgens intens verdrietig als er echt geen toetje aankomt. Gelukkig weet ik er tot nu toe altijd iets op te verzinnen en stel ik in dit geval gewoon die vraag niet altijd meer. Ik pak de yoghurt en begin er zelf aan, tot ik naast mij iemand heel ongeduldig hoor zeggen ‘Ik wil ook!’.

En dat is nog lang niet alles van het hele, volwassen worden proces. We gaan nog zoveel meemaken. Nog zoveel dingen waar ik nu geen weet van heb. Kleine problemen, worden misschien grote problemen als mijn dochter ineens puber is en er gaat vast nog veel leuks en ook wel spannends op de planning staan. Ik ga nog heel veel gekke uitspraken horen van die kleintjes en daar heel erg om lachen. Hoe hard heb ik wel niet gelachen toen mijn dochter voor het eerst een krokodil een dikke nil noemde! En ik geloof zomaar dat er nog heel wat gekke verhalen gaan volgen. Ik ga ook nog heel veel gekke dingen doen denk ik. Want als mijn dochters er blij van worden, dan wil ik het best overwegen. Juist door al die gekke, spontane dingen die kinderen doen, is het moederschap zo leuk.

Het allergekste wat ik ontdekte toen ik moeder werd, is dat het helemaal niet zo anders is als toen ik nog geen moeder was. Dat klink misschien heel gek, omdat het zo ongeveer heel je wereld op zijn kop zet. Maar ik ben nog steeds ik. Ik heb nog steeds dezelfde interesses, toekomstdromen en dingen die ik doe. Ik heb er alleen heel veel meer bij gekregen. Verantwoordelijkheden dat vooral. Maar ik ben niet ineens veel wijzer geworden (nou, hopelijk misschien wel steeds een beetje), veel meer volwassen, of ineens een totaal ander mens. De wereld van moeders leek mij in eerste instantie heel serieus, vol zorgen en volwassen zaken. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar dat is het niet alleen. Ik heb nu hetzelfde leven als hiervoor, maar dan met mijn kinderen.Ik ben naast mezelf, ook moeder. Ik heb the best of both worlds.

Het is zeker niet altijd makkelijk dat opvoeden en soms op zijn zachtst gezegd behoorlijk hectisch. Maar die kleine kindjes zijn gewoon van mij. Ik mag ze volgen tot ze groot gegroeid zijn en hopelijk nog veel langer dan dat. En daar heb ik, hoe hectisch het soms is, alles voor over omdat het mij intens gelukkig maakt om die hele reis samen af te leggen. Om samen ouder te worden en met elkaar nog heel veel lol te hebben en om mijn kinderen te kunnen helpen bij alle nieuwe dingen die ze gaan beleven.

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *