Eerste hapjes: vlekkenfeest

Het is eindelijk zo ver dat je kleintje lekker mag gaan smikkelen. Misschien vindt hij het nog helemaal geen smikkelen, maar de eerste stappen naar een goed eetpatroon zijn gezet. Of dat nu met broccoli of banaan is, dat maakt dan niet zo uit. Hoe zorg je ervoor dat die eerste hapjes periode zo vlekkeloos mogelijk verloopt?

De eerste keer kan het een beetje onwennig zijn allemaal. Je uk heeft helemaal geen zin en wil melk, of je uk heeft wel zin maar heeft geen flauw idee hoe hij dat eten naar binnen krijgt. Maar geen stress, ze leren het vanzelf. Tot die tijd is het misschien wel handig om gewapend te zijn met een aantal voorwerpen.

De staafmixer
Met de staafmixer kun je naar hartenlust hapjes pureren en kan je kleintje heerlijk proeven van de nieuwe smaken, zonder te schrikken van een groot stuk groente. Natuurlijk kan je ook gaan voor de rapley methode, maar die laat ik hier even buiten beschouwing. Ons kindje schiet in de lach als ze een hapje in haar mond voelt. Slikken zit er dan niet bij. De staafmixer is dan echt mijn held. Zo kan ze haar eten naar binnen slurpen als ze wilt (en eventjes niet lacht).

Slabbetjes, slabbetjes en nog eens slabbetjes
Slabbetjes (of hydrofielluiers, doekjes en noem het maar op) zijn echt onmisbaar. Eigenlijk zou een soort verfschort ideaal zijn, maar die heb ik helaas nog niet kunnen vinden (hij bestaat wel). Vlekken gegarandeerd. Ik loog dus wel een beetje toen ik het over vlekkeloos had. Onmogelijk. Je kindje blaast op de lepel, zodat alles in de rondte vliegt. Hij stopt zijn vingers in zijn mond tijdens het eten en veegt daarna overal overheen met diezelfde vingertjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Je bent gewaarschuwd.

Heel veel kleding
Als je kindje zijn mooiste pakje aan heeft stroop dan de mouwtjes op of trek het uit. Geloof mij, peen is niet makkelijk te verwijderen uit kleding. Dus doe je een schort voor, doe je zijn mooie shirt even uit, of zet je je kleintje in zijn luier. Maar dat laatste is niet echt een succes als het buiten hartje winter is. Dus doe het dan maar niet. Zorg dat je in ieder geval genoeg kleding hebt om steeds te kunnen wisselen. Maar dat zal geen probleem zijn. Die kasten liggen toch wel overvol.

Wasmiddel
Wassen is the key to succes. De wasmachine zal in deze periode overuren draaien. Lekker knoeien moet namelijk gewoon kunnen. Dat hoort erbij en je kindje geniet echt van die geweldige eet/knoei momentjes. Gewoon doen dus en daarna lekker wassen. Als je niet zo van knoeien houdt, dan zou ik bovenstaande optie over kledingkeuzes overwegen.

En laat je kindje dan vooral lekker veel voelen met zijn handjes en ervaren. Geniet en succes met al het wassen! In ons huis wordt gewoon gekliederd en zit alles lekker onder de peen. Zelfs de haren van ons kleintje. Na het eten volgt er een retourtje bad.

Herkenbaar? En heb jij nog een ultieme tip om te zorgen voor zo min mogelijk vlekken tijdens het eten? Of vind jij dat vlekken maken lekker mag? En als iemand weet waar je dat schort kan kopen..?

About the author
Ik ben Marije, 32 en moeder van twee dochters (4 & 5) op een bioboerderij. Taartenliefhebber, creatieveling, en iemand die heel graag alles uit het leven haalt, hier in dit moment. Ik hoop jou te inspireren met verhalen over kiezen voor geluk en creatieve dingen die jóu blij maken.

4 Comments

  1. 1,39 bij Kruidvat! Overigens heb ik die van mij gekocht bij de Hema voor 4,95. Wel een grote maat. Dat dan weer wel. Ik vind dat vlekken maken mag 🙂 Als ze maar geniet. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je hele keuken onder ligt. Daar schijn je ook iets voor te hebben trouwens. Een soort van glad matje die je onder de kinderstoel / wipstoeltje legt.

    1. De hele keuken eronder lijkt mij ook niet echt wat haha. Genieten is heel belangrijk. Ik heb ook alleen nog maar grote maten gezien. Maar ik ga eens opzoeken wat ze hebben bij Kruidvat en hema. Super bedankt!

  2. Hier in huis mogen vlekken, over het algemeen. Niet zeggen dat het toch aardig lukt om zonder vlekken een potje naar binnen te werken. Als ze zelf eten gaat dat heel anders, zit alles onder. Daarvoor heb je ban die schortjes met mouwen. Maar wat ik vaak die is inderdaad shirt uit, hydrofiel omknopen en laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *