Zoete aardappelcake had ik nog nooit eerder gemaakt. Maar toen ik vanmorgen in de keuken stond met een uurtje extra op de dag (wintertijd), had ik heel veel zin om weer eens uitgebreid te bakken en te experimenteren. Eerst dacht ik aan een notencake. Noten deden me denken aan worteltaart, maar wortel had ik niet. Wat nou als ik in plaats daarvan zoete aardappel zou gebruiken? Ik bedacht een lijstje met ingrediënten die volgens mij echt heel lekker bij elkaar smaken en zo ontstond deze zoete aardappelcake, met noten dus! En dit is hoe jij hem ook kunt maken.

Ingredientenlijst:

  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 160 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel peperkoekkruiden
  • rasp van gember (klein beetje,1 a 2 theelepels groot, verse gember is sterk genoeg)
  • 1 zoete aardappel
  • 50 gram gemengde noten en gecrasht (walnoten, amandel, hazelnoten)

Werkwijze

We beginnen met het snijden van de zoete aardappel. Breng deze aan de kook en laat hem goed garen.

Mix ondertussen alle ingrediënten voor de cake door elkaar. Alleen de noten houden we nog even apart.

Mix de boter met de eieren (wel even wachten tot de boter op kamertemperatuur is). Voeg dan bloem, sesamolie en kruiden toe. Mix alles nog even goed door elkaar.

Lijkt je beslag nog wat droog? Doe er dan een heel klein scheutje koud water bij.

Laat de zoete aardappel afkoelen en pureer het dan (het kan ook even door de staafmixer). Crush de noten kort met een vijzel. Vervolgens schep je de zoete aardappel door je beslag. Daarna voeg je ook de noten toe.

En dan mag je cake nu de oven in op 175 graden voor ongeveer 40 minuten, check af en toe even het proces!

Laat de cake nog 5 minuten afkoelen.

En dan mag je uiteraard aanvallen.